Canva.com

Ekspresowe śledzie z jabłkiem i ogórkiem. To hit na karnawałowym stole!

Śledzie nie są popularne tylko na Wigilii. To także doskonała przekąska na karnawałowe party. Dziś przygotujemy błyskawiczne śledziki z jabłkiem i ogórkiem.

Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 płaty śledziowe (matiasy),
  • 255 ml wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • połówka dużego jabłka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 małe ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 205 g śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • garść świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • kilka listków natki pietruszki.

Jak zrobić karnawałowe śledzie?

Przygotowanie - śledzie włóżmy do wody z dodatkiem octu i odstawmy na około 3 godziny. Ocet sprawi, że ości będą bardzo miękkie i niewyczuwalne, a mięso śledzi białe i zwarte. Znów czerwoną cebulę, pokrójmy w małą kostkę. Przelejmy na sicie wrzącą wodą, osączmy i odstawmy do wystygnięcia. Jabłko pokrójmy w kostkę, skropmy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Ogórki pokrójmy w kostkę wielkości jabłka. Śledzie wyjmijmy z zalewy, osuszmy i pokrójmy w jednakowej wielkości trójkąty. Ułóżmy na talerzu na kształt gwiazdy, środek zostawmy wolny. Do śmietany dodajmy po 3/4 cebuli, jabłka i ogórków. Doprawmy cukrem, solą i pieprzem. Wymieszajmy, wyłóżmy na środek talerza. Posypmy pozostałymi: cebulą, jabłkiem i ogórkami, oprószmy pieprzem. Udekorujmy żurawiną i listkami natki pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł