Canva

Folia aluminiowa — która strona trzyma ciepło? Łatwo zapamiętać!

Zastanawiasz się, czy owijać jedzenie błyszczącą stroną folii aluminiowej, czy może matową? To zależy! Sprawdź również, która część folii nadaje się do pieczenia, oraz jakie produkty absolutnie nie mogą mieć styczności z tym materiałem!

Folia aluminiowa — ta strona trzyma ciepło!

Jeśli nie chcesz, żeby jedzenie wystygło, koniecznie owiń je błyszczącą stroną. Zabezpiecza ona przed utratą ciepła, zatrzymuje powietrze w środku. Gotowe, gorące dania powinno przykryć się folią lub od razu je nią owinąć.

A co z pieczeniem?

Ponieważ to błyszcząca strona trzyma ciepło, to właśnie na niej musisz ułożyć jedzenie lub owinąć je tak, żeby błyszcząca strona znajdowała się w środku, a matowa na zewnątrz.

Folia aluminiowa — grillowanie

Jeśli mięso, ryby lub warzywa grillujesz w folii, to też koniecznie owiń je błyszczącą częścią do środka, matowa musi być po zewnętrznej stronie.

Produkty, które grillujesz w ten sposób, powinny być wcześniej zamarynowane.

Canva

Jak przechowywać żywność w folii?

Tu zasada jest... odwrotna. Matowa część musi znajdować się wewnątrz i nią koniecznie musisz owinąć produkty lub dania, które chcesz przechować. Błyszcząca strona powinna być na zewnątrz. Dzięki temu nie będzie do nich docierać ciepło, więc nie zaczną się psuć.

Taki sposób przechowywania jedzenia sprawdza się dobrze w przypadku kanapek, ciasta czy placków.

Folia aluminiowa — czego nią nie owijać?

Ten materiał nie nadaje się do kontaktu z kwaśnymi produktami, nie powinien stykać się z pomidorami, kiszonkami czy cytrusami.

Ostrożnie też należy podchodzić do bardzo ostrych przypraw.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł