Canva.com

Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej. Prosty przepis!

Grillowana dorada w marynacie ziołowo-czosnkowej to pomysł na idealne danie dla wegetarian, ale również osób ceniących zdrową dietę. Jest łatwa w przygotowaniu i można ją przyrządzać zarówno w plenerze, jak i na elektryczny grillu. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 6 suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Natka pietruszki
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryby dokładnie wyczyść, pozbaw głów i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem zrób kilka nacięć na każdym boku.
  2. Do miski wrzuć posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, posiekany czosnek oraz łyżkę soku z cytryny i startą skórkę z całej cytryny. Całość zblenduj na jednolitą masę.
  3. Dodaj do marynaty oliwę z oliwek i dokładnie ja wymieszaj.
  4. Natrzyj rybę przygotowaną pastą z każdej strony. Można ją smażyć już po pół godziny, ale najlepiej smakuje, kiedy marynuje się całą noc.
  5. Umieść ryby na ruszcie i smaż przez pięć minut z każdej strony. Ryba smakuje z pieczywem, sałatkami czy też pieczonymi ziemniakami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł