Canva.com

Gruszki zapiekane z zielonym pieprzem pod piernikową kruszonką. Mniam!

Owoce na ciepło to bardzo ciekawy pomysł na słodki deser. Dziś zapraszamy na przepis na gruszki zapiekane z kruszonką. Dodajmy do kruszonki akcent świąteczny - piernikowe, korzenne przyprawy dodadzą smaku!

Składniki na pyszne gruszki z piekarnika

Do przygotowania tego ekstrawaganckiego deseru potrzebne nam będą następujące składniki:

na piernikową kruszonkę:

  • 125 g kruchych ciastek korzennych,
  • 2 łyżki masła,
  • 30 g orzechów laskowych,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru;

na gruszki:

  • 4 twarde gruszki,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki płynnego miodu naturalnego,
  • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu;

do podania – 4 gałki lodów śmietankowych.

Jak zrobić pyszny deser?

Canva.com

Przygotowanie: przygotujmy kruszonkę piernikową: ciastka kruszymy tłuczkiem lub dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy na grube okruchy. Przekładamy do miski. Masło roztapiamy, wlewamy do ciastek. Dodajemy posiekane orzechy laskowe, imbir i cynamon, mieszamy. Przygotujmy gruszki: owoce obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Układamy cięciem do góry w naczyniach do zapiekania i skrapiamy sokiem z cytryny.

Masło roztapiamy, smarujemy nim gruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 19-21 minut. Następnie gruszki wyjmujemy. Ziarna pieprzu lekko tłuczemy w moździerzu, posypujemy owoce. Na wierzch wykładamy piernikową kruszonkę. Ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut. Gruszki podajemy z gałką lodów śmietankowych.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł