Piernik staropolski z masą grysikową
Canva.com

Piernik staropolski z masą grysikową - smakołyk z historią i nutą finezji na Wigilię

Staropolski piernik z kaszą manną to tradycyjny deser, który od wieków cieszy się popularnością w Polsce. Przepis jest prosty i nieskomplikowany, ale powstający z niego smakołyk nie jest zwyczajny.
Reklama

Piernik staropolski - cudowne ciasto z historią

Staropolski piernik to tradycyjny przysmak, który od wieków cieszy się popularnością w Polsce. Jest to rodzaj biszkoptu lub ciasteczka, które zwykle robi się z miodem, przyprawami i mąką. Zazwyczaj jest wycinany w kształtach i dekorowany lukrem i posypką. Mówi się, że tradycyjna receptura powstała w XVI wieku, ale dokładne pochodzenie nie jest znane. Piernik był powszechnie serwowany jako deser w Polsce w XVI wieku. Często podawano go z miodem i masłem, a czasem nawet z serem.

Był również używany jako rodzaj lekarstwa, ponieważ uważano, że ma właściwości lecznicze. Używano go także jako waluty, ponieważ był dawany jako prezent lub wymieniany na towary i usługi.

Reklama

Staropolski piernik jest nadal popularny i często podawany na Boże Narodzenie i inne specjalne okazje. Zazwyczaj wyrabia się go z połączenia miodu, przypraw korzennych i mąki, choć w niektórych przepisach można dodać orzechy lub suszone owoce.

Piernik staropolski z masą grysikową
Canva.com

Ciasto jest następnie cięte w kształty, takie jak serca, gwiazdy czy zwierzęta, i dekorowane lukrem lub posypką. Można je również podawać z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, czekolada czy orzechy.

Reklama

Staropolski piernik to pyszny smakołyk, który jest przesiąknięty historią i tradycją. To świetny sposób, by wprowadzić odrobinę Polski do swojego domu i na pewno spodoba się rodzinie i przyjaciołom.

Piernik staropolski z masą grysikową - przepis

Staropolski piernik z kaszą manną to tradycyjny deser, który od wieków cieszy się popularnością w Polsce. Przepis jest prosty i nieskomplikowany, ale powstający z niego smakołyk nie jest zwyczajny. Piernik jest robiony z semoliny, czyli rodzaju mąki z pszenicy durum. Semolina nadaje piernikowi wyjątkową teksturę i smak, którego nie można znaleźć w innych przepisach.

Składniki na staropolski piernik z kaszą manną są dość podstawowe.

Reklama

Ciasto przygotowuje się z kaszy manny, cukru, masła, jajek i przypraw takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Po upieczeniu piernik zazwyczaj posypuje się cukrem i podaje z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 0,5 l miodu
  • półtorej szklanki cukru trzcinowego
  • 25 dag masła
  • 1.20 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 120 ml mleka
  • 3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 pełnych łyżek grysiku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 g wódki ( kieliszek)
  • 50 dag powideł śliwkowych

Połączenie słodkiego i korzennego smaku piernika z kremową słodyczą bitej śmietany sprawia, że temu deserowi nie można się oprzeć.

Reklama

Staropolski piernik z kaszą manną to klasyczny przepis, który cieszy się powodzeniem od pokoleń. Jest to prosty, a zarazem pyszny smakołyk, który z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego wyjątkowego deseru, teraz nadszedł czas, by go wypróbować!

Reklama
Źródło: https://gotujmy.pl/
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama