Imbir marynowany – zobacz jakie to proste!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na marynowany imbir
Imbir znany jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych oraz szerokiego zastosowania. Jednym z najpopularniejszych sposobów na korzenie imbiru jest ich marynowanie, czego doskonałym potwierdzeniem są sklepowe półki uginające się od tego produktu zamkniętego w niewielkich słoiczkach.
Marynowany imbir możesz również przygotować samodzielnie, co oprócz gwarantowanej satysfakcji dostarczy Ci także stuprocentowej pewności jeśli chodzi o jakość zamkniętą w słoikach.
Lista składników:- 250 g korzenia imbiru (postaraj się, aby były jak najświeższe)
- 1 szklanka octu ryżowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego (możesz go zastąpić zwykłym białym cukrem)
- 4 łyżki wody
- 1-2 szczypty soli
Cenna wskazówka! Jeśli chcesz, aby Twój marynowany imbir przypominał ten charakterystyczny, czerwony znany ze sklepów, to dodaj do słoika plasterek czerwonego buraka.
Imbir marynowany – przygotowanie krok po kroku
Samo przygotowanie konserwowego imbiru nie należy do czynności zbytnio wymagających i czasochłonnych (nie licząc czasu marynowania). Jeśli więc masz już wszystkie składniki, to czas zabrać się do pracy!
Zacznij od wyparzenia 2-3 małych słoiczków, których będziesz marynować imbir, a następnie:
- Korzenie imbiru dokładnie obierz ze skóry i pokrój w cienkie paski przy pomocy tarki z oczkiem na talarki lub używając klasycznej obieraczki do ziemniaków
- Pokrojony imbir odstaw na kilkanaście minut do czasu aż wypuści zawartą w nim wodę
- Do rondelka wolej ocet, dodaj wodę z cukrem i zagotuj
- Plasterki imbiru odsącz od soku i rozłóż do przygotowanych wcześniej słoiczków, a następnie zlej przygotowanym octowym wywarem
- Na koniec zadbaj o szczelne zakręcenie słoików i odstaw do góry dnem na ok. 10 dni
Imbir marynowany – do czego można go wykorzystać
Jak już wiesz zamarynowane plasterki imbiru doskonale komponują się z kultową japońską potrawą – sushi. Oprócz tego możesz go wykorzystać w przygotowaniu dietetycznych sałatek na bazie rukoli, roszponki, czy miksu zielonych sałat.
Banalnym oraz ciekawym kulinarnie pomysłem jest również położenie go na kanapkę zamiast ogórka konserwowego.