Canva.com

Jabłka, kaczka i wiele więcej - odkryj pyszny przepis na wyjątkowe danie na Wielkanoc

Prawdziwa kaczka ma wyjątkowo smaczne mięso, które, mimo iż zaliczane jest do drobiu, smakuje zupełnie inaczej od kurczaka czy nawet indyka. Tylko jak ją przygotować, by jej nie zepsuć i nie zmarnować?

Najbezpieczniej wykorzystać klasyczny przepis na pieczoną kaczkę, który zawsze musi się udać i który rewelacyjnie sprawdzi się podczas wystawnego rodzinnego obiadu albo przy wspólnym niedzielnym posiłku ze znajomymi.

Jak przygotować marynatę do kaczki?

Wykonanie przepisu należy rozpocząć od przygotowania marynaty do mięsa. Do średniej wielkości naczynia lub większego kubka wlać zatem trzy lub cztery łyżki dowolnego oleju albo oliwy z oliwek, by było trochę zdrowiej, dodać dwie płaskie łyżeczki drobnej soli, wsypać całą łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu i doprawić ulubionymi dodatkami, takimi jak słoika papryka, ostra papryka, rozmaryn albo chili. Do marynaty na sam koniec trafia jeszcze jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Składniki są dokładnie mieszane do uzyskania jednolitego roztworu.

Jak zrobić pyszną kaczkę w piekarniku?

Canva.com

Aby pieczona kaczka mogła w ogóle powstać, należy dysponować całą tuszką kaczki. Teraz można już natrzeć ją z zewnątrz i od środka przygotowaną przed chwilą marynatą, by zaraz potem odłożyć przykrytą czymś kaczkę do lodówki i pozwolić jej połączyć się z przyprawami, co potrwa zwykle jakieś 2-3 godziny (na pewno nie krócej). Gdy kaczka zdąży się już zamarynować, należy zająć się wykonaniem farszu. Cztery mniejsze i twardsze jabłka obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki i wypełnić nimi mięso, posypując je od razu majerankiem albo innymi ulubionymi ziołami. Kaczkę spiąć i umieścić w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Raz jeszcze można posmarować ją marynatą, o ile oczywiście jeszcze coś z niej zostało.

Jeżeli pieczona kaczka z jabłkami ma wyjść krucha i zarazem soczysta w środku, warto podlać ją sporą ilością wody i dopiero w takiej postaci umieścić w piekarniku. Pieczenie odbywa się w temperaturze 180 stopni C i trwa mniej więcej dwie godziny. Pieczona kaczka świetnie pasuje do ziemniaków i surówki z buraczków albo kaszy gryczanej i sosu grzybowego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł