Canva.com
Obłędna kaczka z jabłkami. Oto kultowy przepis na uroczysty obiad wielkanocny
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso kaczki kojarzy się z wykwintnym daniem podawanym na szczególne okazje. Wielu osób niezbyt chętnie spożywa potrawy z kaczki ponieważ obawia się tego, że kaczka może być dość tłusta a samo mięso jest drogie. Oto przepis, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu!
Reklama
Czy mięso z kaczki jest zdrowe?
Warto jednak włączyć jedzenie kaczki do swego jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu. Mięso kaczki zawiera bowiem dużo białka, witamin z grupy B, a także A i K oraz cenne minerały. Kaczka jest ponadto niezwykle soczysta i można przyrządzać ją na różne sposoby. Mięso kaczki coraz częściej możemy kupić w marketach. Warto wybierać ekologiczne mięso z certyfikowanych gospodarstw, dzięki czemu zyskujemy gwarancję wysokiej jakości i smaku. Kaczka z jabłkami to jeden z najpopularniejszych przepisów. Łatwo ją przyrządzić, wystarczy mieć naczynie żaroodporne lub garnek żaroodporny.
Składniki na pyszną kaczkę z jabłkami
- Do przygotowania tego dania potrzebujemy takich składników: około dwukilogramowej kaczki, trzy jabłka, po łyżce suszonego rozmarynu i majeranku, łyżkę roztopionego masła oraz sól i pieprz do smaku.
- Z podanych składników przygotujemy cztery porcje potrawy.
Jak zrobić kaczkę z jabłkami na Wielkanoc?
- Przygotowania zaczynamy od natarcia kaczki solą, pieprzem, suszonymi ziołami i roztopionym masłem. Do środka kaczki wkładamy ćwiartki pokrojonego jabłka (wcześniej usuwamy z jabłek gniazda nasienne). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, możemy też wstawić na całą noc. Przed pieczeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej.
- Kaczkę wkładamy do naczynia lub garnka żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. W tej temperaturze pieczemy przez pół godziny i bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy przez kolejne dwie godziny. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę. Pół godziny później wkładamy do piekarnika wydrążone i przekrojone na ćwierć jabłka.
- Po wyjęciu z piekarnika oblewamy kaczkę tłuszczem i dzielimy. Kaczkę możemy podać z żurawiną, buraczkami, a także pieczonymi ziemniaczkami lub kluseczkami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Biała kiełbasa w śmietanowym sosie na Wielkanoc. Dodaj ten pikantny składnik, smak Cię zachwyci
Pyszna biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, dlatego do sosu śmietanowego dodajmy chrzan. To sekretny składnik, który poprawi smak.
Biała kiełbasa przepis Magdy Gessler: Smak, który zdobył Polskę!
Przedstawiamy przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Dowiedz się, jak przygotować ją krok po kroku, jakie składniki są niezbędne oraz jakie wskazówki i triki warto zastosować, aby osiągnąć najlepszy smak.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl