Kaczka
Canva.com

Obłędna kaczka z jabłkami. Oto kultowy przepis na uroczysty obiad wielkanocny

Mięso kaczki kojarzy się z wykwintnym daniem podawanym na szczególne okazje. Wielu osób niezbyt chętnie spożywa potrawy z kaczki ponieważ obawia się tego, że kaczka może być dość tłusta a samo mięso jest drogie. Oto przepis, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu!
Reklama

Czy mięso z kaczki jest zdrowe?

Warto jednak włączyć jedzenie kaczki do swego jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu. Mięso kaczki zawiera bowiem dużo białka, witamin z grupy B, a także A i K oraz cenne minerały. Kaczka jest ponadto niezwykle soczysta i można przyrządzać ją na różne sposoby. Mięso kaczki coraz częściej możemy kupić w marketach. Warto wybierać ekologiczne mięso z certyfikowanych gospodarstw, dzięki czemu zyskujemy gwarancję wysokiej jakości i smaku. Kaczka z jabłkami to jeden z najpopularniejszych przepisów. Łatwo ją przyrządzić, wystarczy mieć naczynie żaroodporne lub garnek żaroodporny.

Składniki na pyszną kaczkę z jabłkami

  • Do przygotowania tego dania potrzebujemy takich składników: około dwukilogramowej kaczki, trzy jabłka, po łyżce suszonego rozmarynu i majeranku, łyżkę roztopionego masła oraz sól i pieprz do smaku.
  • Z podanych składników przygotujemy cztery porcje potrawy.

Jak zrobić kaczkę z jabłkami na Wielkanoc?

  1. Przygotowania zaczynamy od natarcia kaczki solą, pieprzem, suszonymi ziołami i roztopionym masłem. Do środka kaczki wkładamy ćwiartki pokrojonego jabłka (wcześniej usuwamy z jabłek gniazda nasienne). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, możemy też wstawić na całą noc. Przed pieczeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej.
  2. Kaczkę wkładamy do naczynia lub garnka żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. W tej temperaturze pieczemy przez pół godziny i bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy przez kolejne dwie godziny. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę. Pół godziny później wkładamy do piekarnika wydrążone i przekrojone na ćwierć jabłka.
  3. Po wyjęciu z piekarnika oblewamy kaczkę tłuszczem i dzielimy. Kaczkę możemy podać z żurawiną, buraczkami, a także pieczonymi ziemniaczkami lub kluseczkami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama