Canva.com
Obłędna kaczka z jabłkami. Oto kultowy przepis na uroczysty obiad wielkanocny
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso kaczki kojarzy się z wykwintnym daniem podawanym na szczególne okazje. Wielu osób niezbyt chętnie spożywa potrawy z kaczki ponieważ obawia się tego, że kaczka może być dość tłusta a samo mięso jest drogie. Oto przepis, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu!
Reklama
Czy mięso z kaczki jest zdrowe?
Warto jednak włączyć jedzenie kaczki do swego jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu. Mięso kaczki zawiera bowiem dużo białka, witamin z grupy B, a także A i K oraz cenne minerały. Kaczka jest ponadto niezwykle soczysta i można przyrządzać ją na różne sposoby. Mięso kaczki coraz częściej możemy kupić w marketach. Warto wybierać ekologiczne mięso z certyfikowanych gospodarstw, dzięki czemu zyskujemy gwarancję wysokiej jakości i smaku. Kaczka z jabłkami to jeden z najpopularniejszych przepisów. Łatwo ją przyrządzić, wystarczy mieć naczynie żaroodporne lub garnek żaroodporny.
Składniki na pyszną kaczkę z jabłkami
- Do przygotowania tego dania potrzebujemy takich składników: około dwukilogramowej kaczki, trzy jabłka, po łyżce suszonego rozmarynu i majeranku, łyżkę roztopionego masła oraz sól i pieprz do smaku.
- Z podanych składników przygotujemy cztery porcje potrawy.
Jak zrobić kaczkę z jabłkami na Wielkanoc?
- Przygotowania zaczynamy od natarcia kaczki solą, pieprzem, suszonymi ziołami i roztopionym masłem. Do środka kaczki wkładamy ćwiartki pokrojonego jabłka (wcześniej usuwamy z jabłek gniazda nasienne). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, możemy też wstawić na całą noc. Przed pieczeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej.
- Kaczkę wkładamy do naczynia lub garnka żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. W tej temperaturze pieczemy przez pół godziny i bez przykrycia. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy przez kolejne dwie godziny. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę. Pół godziny później wkładamy do piekarnika wydrążone i przekrojone na ćwierć jabłka.
- Po wyjęciu z piekarnika oblewamy kaczkę tłuszczem i dzielimy. Kaczkę możemy podać z żurawiną, buraczkami, a także pieczonymi ziemniaczkami lub kluseczkami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Confit z kaczki: Kulinarny szlachcic na Twoim stole
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, która polega na konserwowaniu mięsa kaczki poprzez marynowanie w soli, a następnie powolne gotowanie w tłuszczu. Ten proces sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i aromatyczne. Confit z kaczki jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie udka kaczki i może być przechowywane przez dłuższy czas zanurzone w wytopionym tłuszczu. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak.
Pieczone udka kaczki: Sekrety kulinarnych mistrzów
Pieczone udka kaczki to danie, które zachwyca swoim aromatem i soczystym mięsem. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na przygotowanie tego wyjątkowego dania, podpowiemy jak podawać udka kaczki oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Kaczka w pomarańczach: Hit francuskiej kuchni
Kaczka w pomarańczach to jedno z najbardziej klasycznych dań francuskiej kuchni. To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealną kaczkę w pomarańczach, jak ją podawać oraz jakie porady warto zastosować, aby danie było jeszcze smaczniejsze.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl