Canva

Jajecznica dziadka Atka "Nie dodawaj żadnego masła!"

Weekend to idealny moment na spokojne, sycące śniadanie. Najlepiej sprawdzi się jajecznica. Sprawdź, co możesz do niej dodać, żeby smakowała obłędnie! Okazuje się, że dwa dodatki są tutaj kluczowe... Wiesz jakie?

Sekret jajecznicy mojego dziadka

Kiedy mój dziadek zabierała się za smażenie jajecznicy, babcia zaczynała łapać się za głowę.

Już wystarczy tego smalcu. Nie przesadzasz? I jeszcze kiełbasa do tego? - babcia

Tak, dziadek zawsze smażył jajecznicę na smalcu, do tego dodawał mnóstwo kiełbasy!

To nie wszystko, często przygotowywał jajecznicę z... papryką lub z leczo.

Wszystkich to dziwiło, ale jajecznica była pyszna.

Jajecznica na smalcu — składniki

  • 6 jajek
  • 1 laska kiełbasy
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
Canva

Przepis na jajecznicę na smalcu

  1. Paprykę umyj. Razem z cebulą pokrój ją w kostkę.
  2. Kiełbasę pokrój w kostkę ewentualnie w plasterki.
  3. Rozgrzej patelnię, dodaj smalec i poczekaj, aż się rozpuści i nagrzeje.
  4. Najpierw podsmaż cebulę z papryką, potem dodaj mięso.
  5. Kiedy kiełbasa się zarumieni, wbij jajka, dodaj soli i pieprzu.
  6. Jajka muszą się ściąć.
  7. Gotowe!

Z czym podawać jajecznicę?

Oczywiście ze świeżym chlebem! Do dziś pamiętam smak chrupiącego pieczywa i niedzielnej jajecznicy!

Jajecznica z leczo?

Bardzo polecam to połączenie! Jest pyszne. Nie potrzebujesz tłuszczu do smażenia ani mięsa.

Odgrzej leczo na patelni, a potem wbij do nich tyle jajek, ile masz ochotę.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł