Jajka w pomidorach - idealny przepis na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować pyszne jajka w pomidorach?
Cztery lub pięć jajek ugotować na twardo, ewentualnie półmiękko. Najlepiej umieścić je w zimnej wodzie, dosypać trochę soli, a po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez jakieś siedem minut. Ostudzone obrać ze skorupki i przeciąć ostrym nożem na równe połówki. Każde jajko powinno zostać wydrążone z żółtka, które od razu można przekładać do oddzielnej miski, gdzie powstaje kremowy farsz.
Żółtka połączyć ze 100 gramami sera feta i dokładnie taką samą ilością tłustego kremowego serka mascarpone. Dodać łyżeczkę musztardy (może być ostra) oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku (można także obrać je ze skórki i posiekać bardzo drobno). Farsz bardzo dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy widelca, aby bez problemu utrzeć oba sery wraz z dodatkami. Gotową masą wypełniać wydrążone połówki jajek. W ten sposób powstają dość klasyczne faszerowane jajka, których sekretem jest jednak otoczenie, stworzone przez pyszny pomidorowy sos.
Skoro mają to być jajka w pomidorach, najwyższa pora przygotować pomidorowy sos. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem prawdziwego masła (ewentualnie masła klarowanego) podsmażyć małą cebulkę i kolejne dwa ząbki czosnku. Wlać dwie puszki obranych pomidorów (ewentualnie kartonik passaty pomidorowej) i od razu doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, odrobiną chili i mieloną słodką papryką. Po piętnastu minutach sos powinien być gotowy. W momencie podania należy przelać go do wyższego i szerszego naczynia, zatapiając w nim faszerowane jajka.
Powyższy przepis udowadnia, że bardzo efektowne dania wielkanocne mogą powstać z bardzo prostych i wręcz takich typowych składników. Spore znaczenie ma również sposób zdobienia. Jajka zaprezentują się o niebo lepiej, jeżeli tylko posypie się je cebulą dymką, szczypiorkiem albo nawet jakimiś kiełkami.