Canva

Jak kisić buraki na barszcz czerwony? Oto trik babci Jadzi

Kiszenie buraków na barszcz czerwony to popularne rozwiązanie dla tych, którzy najbardziej cenią domowe smaki i chcą mieć pewność, że barszcz będzie zdrowy, aromatyczny i smaczny. Proces ten sprawdza się nie tylko w okresie przedświątecznym, ale i na co dzień, ponieważ przygotowany tak barszcz jest bardzo zdrowy. Jak kisić buraki na barszcz? Poniżej znajduje się przepis na mniej więcej 10 porcji.

Składniki na kiszone buraki

  • 1kg buraków
  • Pół główki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • Ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu

Sposób przygotowania kiszonych buraków

  1. Wyparz dokładnie słój, w którym finalnie znajdą się buraki. Jeśli tego nie zrobisz, istnieje ryzyko, że na zakwasie pojawi się pleśń.
  2. Buraki dokładnie wyszoruj szczotką, obierz i pokrój w średniej grubości plasterki.
  3. Czosnek obierz, a następnie razem z burakami ułóż go ciasno w dużym słoju, w którym całość będzie się kisić.
  4. W garnku podgrzej 1,5 litra wody. Dodaj do niej trzy liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego oraz pięć ziarenek pieprzu. Gotuj wywar przez pięć minut, a następnie wystudź i wlej do słoika.
  5. Naczynie przykryj spodeczkiem i odłóż na tydzień w ciepłe miejsce. Dopiero po tym czasie kiszony zakwas będzie nadawał się do zrobienia pysznego, domowego barszczu, dlatego warto pamiętać o tym jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł