Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Jak kisić buraki na barszcz czerwony? Oto trik babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kiszenie buraków na barszcz czerwony to popularne rozwiązanie dla tych, którzy najbardziej cenią domowe smaki i chcą mieć pewność, że barszcz będzie zdrowy, aromatyczny i smaczny. Proces ten sprawdza się nie tylko w okresie przedświątecznym, ale i na co dzień, ponieważ przygotowany tak barszcz jest bardzo zdrowy. Jak kisić buraki na barszcz? Poniżej znajduje się przepis na mniej więcej 10 porcji.
Składniki na kiszone buraki
- 1kg buraków
- Pół główki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- Ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu
Sposób przygotowania kiszonych buraków
- Wyparz dokładnie słój, w którym finalnie znajdą się buraki. Jeśli tego nie zrobisz, istnieje ryzyko, że na zakwasie pojawi się pleśń.
- Buraki dokładnie wyszoruj szczotką, obierz i pokrój w średniej grubości plasterki.
- Czosnek obierz, a następnie razem z burakami ułóż go ciasno w dużym słoju, w którym całość będzie się kisić.
- W garnku podgrzej 1,5 litra wody. Dodaj do niej trzy liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego oraz pięć ziarenek pieprzu. Gotuj wywar przez pięć minut, a następnie wystudź i wlej do słoika.
- Naczynie przykryj spodeczkiem i odłóż na tydzień w ciepłe miejsce. Dopiero po tym czasie kiszony zakwas będzie nadawał się do zrobienia pysznego, domowego barszczu, dlatego warto pamiętać o tym jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Makaron z buraczanym pesto – kolorowa alternatywa dla tradycyjnych dań
Czy kiedykolwiek próbowałaś makaronu z buraczanym pesto? To pyszne danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia. Zdradzamy, jak przygotować to smaczne danie, jakie ma właściwości zdrowotne i jak je podawać!
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!