Dwa składniki a pestycydy i bakterie będą bez szans. Tak domyjesz truskawki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak oczyścić truskawki z pestycydów?
Lepiej kupować truskawki ze sprawdzonego źródła, jeśli jednak obawiasz się pestycydów, konieczne będzie moczenie.
- Na 1 litr wody wlej 0,5 szklanki octu jabłkowego.
- Mocz truskawki 3 minuty.
- Wlej 1 litr wody do innego naczynia, wsyp 1 łyżę sody oczyszczonej.
- Włóż truskawki i mocz 3 minuty.
- Przepłucz je czystą wodą.
Jak myć truskawki?
Odpowiedź brzmi: krótko. Oczywiście mowa o owocach ze sprawdzonego źródła. Najlepiej przelej je niewielkim strumieniem wody.
Pamiętaj o tym, żeby oderwać szypułki dopiero po umyciu i osuszeniu truskawek. Inaczej woda dostanie się do owców, nasiąkną nią i będą mdłe.
Kiedy myć truskawki?
Truskawki myj dopiero przed jedzeniem. Inaczej zaczną się szybciej psuć i po prostu zgniją.
Jak przechowywać truskawki?
Jeśli jeszcze nie planujesz jeść truskawek, koniecznie przejrzyj owoce i wyrzuć te, które są zepsute lub zaczynają wyglądać podejrzanie. Pojemnik z truskawkami (najlepiej kobiałkę) umieść w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.
Możesz przechowywać owoce w lodówce, jednak truskawki bardzo chłoną zapachy z otoczenia.
Jak długo można przechowywać truskawki?
Tak naprawdę te owoce nie mogą długo stać. Optymalny czas, to doba, maksymalnie dwie. Jeśli trwa to dłużej, koniecznie przyjrzyj się owocom przed zjedzeniem.