Jak odgrzać kotlety schabowe, by wciąż były smaczne?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy można odgrzać kotlety w piekarniku?
Za najlepszą metodę na odgrzanie usmażonych już kotletów schabowych, które były przechowywane np. w lodówce, uważa się podpieczenie ich w piekarniku. Nie powinno się umieszczać ich drugi raz na patelni. Kotlet usmażony kilkukrotnie stanie się suchy i stwardnieje, przez co na dobre utraci soczystość, która jest w nim przecież najlepsza, zmniejszy objętość i stanie się nijakim plackiem, z którego pogryzieniem (z uwagi na twardość) niektórzy mogą mieć spore problemy. Piekarnik to zatem dużo lepszy wybór. Aby podgrzać kotlety schabowe w piekarniku, wystarczy przełożyć je do naczynia żaroodpornego albo innej tego typu formy przeznaczonej do pieczenia, przykryć wybrane naczynie folią aluminiową, by jego zawartość nie traciła ciepła, a następnie umieścić wszystko w piekarniku. Kotlety powinny podpiekać się w temperaturze 180 stopni C przez około piętnaście minut. Po tym czasie powinny być gotowe do zjedzenia.
Lepiej nie rób kotletów na zapas!
Odpowiednia metoda obróbki, czyli właśnie pieczenie, nie zmieni jednak tego, że kotlety schabowe na drugi dzień zawsze smakują odrobinę gorzej od tych przyrządzonych na świeżo. Mimo wszystko lepiej nie tracić czasu na codziennie smażenie ich na patelni, bo jednak trzeba poświęcić na to trochę minut. Życie trzeba sobie ułatwiać, a da się to robić poprzez usprawnione i przyspieszone gotowanie, a zwłaszcza poprzez przygotowywanie potraw w większej ilości, by wystarczyły na kolejne dni. Kotlety schabowe na drugi dzień śmiało można też jeść na zimno, podając je chociażby w kanapce z dodatkiem warzyw i majonezowego sosu.