Jak ograniczyć ilość cukru w diecie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Im częściej sięga się po słodkie przekąski, tym częściej ma się na nie ochotę. Uzależnienie od cukru przejawia się pod postacią niemalże permanentnego łaknienia na słodkie. Sposobem na uporanie się z nim będzie natomiast wykluczenie cukrów prostych z diety i zastąpienie ich bardziej wartościowymi i lepiej sycącymi składnikami, czyli węglowodanami złożonymi.
Gdzie szukać węglowodanów?
Węglowodany złożone w przeciwieństwie do tych prostych nie są aż tak szybko rozkładane przez układ pokarmowy, dzięki czemu nie prowadzą do gwałtownych skoków cukru we krwi i nie wyrzucają insuliny, będącej hormonem regulującym poziom sytości. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, czyli m.in. różnego rodzaju kaszach, brązowym ryżu, ciemnym makaronie żytnim, ciemnym pieczywie oraz płatkach owsianych.
Właśnie na takich składnikach warto budować codzienne zdrowe posiłku, uzupełniając je potem już tylko jakimś źródłem białka oraz zdrowymi tłuszczami. Dobrym źródłem węglowodanów są również warzywa i owoce, jednakże w jadłospisie powinny przeważać warzywa, a owoce powinny być jedzone do posiłków, albowiem spożyte samodzielnie również mogą nadmiernie podnieść poziom glukozy we krwi i wręcz wzbudzić uczucie głodu.
A czy detoks od cukru jest w ogóle potrzebny do tego, by przejść na „jasną stronę mocy” i ograniczyć ilość cukru w diecie?
To zależy od tego, jakie ma się podejście do zdrowego żywienia i w jaki sposób potrafi się walczyć ze swoimi nałogami. Osoby, które pod wpływem jednej kostki czekolady nabierają ochoty na pochłonięcie całej tabliczki, zazwyczaj sporo zyskają właśnie na takim totalnym detoksie. Jeżeli jednak nie ma się ze słodyczami aż tak dużego problemu, spokojnie można zacząć je coraz bardziej ograniczać, dzięki czemu uzależnienie od cukru zostanie pokonane w komfortowych warunkach i bez szczególnych restrykcji.