Canva

Jak pozbyć się moli spożywczych? Wiesz, czym trzeba umyć szafki?

W Twojej kuchni zaczynają latać mole? A może w kaszy lub makaronie znalazły się ich larwy czy kokony? Zła wiadomość jest taka, że zlikwidowanie tych owadów wymaga gruntownego sprzątania kuchni i porządku w szafkach. Dobra jest taka, że wystarczy wiedzieć, jak pozbyć się moli a szybko uda się je usunąć.

Jak pozbyć się moli? Wyrzucanie zapasów

Niestety, kiedy raz w kuchni pojawią się mole, nie ma żartów i półśrodków. Wszystkie kasze, makarony, mąki (i inne zbożowe produkty) powinno się wyrzucić. Tak, nawet te zamknięte. Mole są w stanie przegryźć się przez plastikowe opakowania i istnieje duże prawdopodobieństwo, że złożyły swoje jaja w jedzeniu.

Gruntowne porządki to podstawa

Szafki, blaty, zawiasy, naczynia, wszystkie dziury i szpary należy dokładnie umyć wodą z octem. Proporcje takiego roztworu powinny być 1:1. Do tak przygotowanej mieszkanki można dodać olejek z goździków.

Warto pamiętać, że mole mogą składać jaja w różnych dziwnych miejscach, dlatego trzeba sprawdzić wszystkie zakamarki kuchni.

Canva

Jak pozbyć się moli — ciepło, ocet i pułapki

Jednym z patentów jest skierowanie strumienia ciepła z suszarki w stronę moli. Te owady źle znoszą wysokie temperatury.

Inne rozwiązanie to wstawienie gorącej wody z octem do szafki i jej zamknięcie. Trzeba potem poczekać, aż roztwór ostygnie.

Można też kupić zwykłe sklepowe pułapki — lepy nasączone specjalnymi preparatami przywabiającymi mole. Są one bardzo skuteczne. Trzeba jednak uważać... bo mogą wabić również owady z zewnątrz.

Zapasy w szklanych pojemnikach

Od razu po kupieniu produktów typu mąka, płatki, makarony czy ryż, należy przesypać je do szklanych pojemników. Koniecznie muszą być szklane, gdyż do plastikowych mole będą się w stanie dostać.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł