Mięso do wyrzucenia. Wystarczy stracić czujność i pominąć jedną z zasad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przechowywać pierś z kurczaka?
Musisz pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach:
- kurczak musi być zjedzony w ciągu dwóch dni
- mięso powinno się znajdować na dolnej półce w lodówce
Surowy drób bardzo szybko się psuje. Filet z kurczaka najlepiej przyrządzać od razu po kupieniu. Inaczej są spore szanse na to, że nie będzie nadawać się do jedzenia.
Czy można jeść surowego kurczaka?
Absolutnie nie wolno jeść surowego mięsa z kurczaka. Drób zawsze musi być przetworzony. Dlaczego? Często znajdują się nim bakterie, które wywołują zatrucia, biegunki.
Skąd wiadomo, że kurczak nie jest już surowy?
Mięso nie może być różowe. Po rozkrojeniu całość musi być biała. W przeciwnym wypadku filet potrzebuje więcej czasu.
Jak rozpoznać zepsute mięso z kurczaka?
Zwróć uwagę na jego kolor, zapach i konsystencję:
- filet nie może być śluzowaty w dotyku
- mięso nie może brzydko pachnieć.
- kurczak nie może być siny, szary ani blady
Jeśli tylko pojawią się jakieś odstępstwa od normy, zrezygnuj z przyrządzania takiego mięsa.
Jak mrozić i rozmrażać pierś z kurczaka?
Mięso zamroź od razu po kupieniu. Przed wsadzeniem go do zamrażarki upewnij się, że jest świeże. Do woreczków lub pojemników włóż tylko tyle fileta, ile planujesz przyrządzić po rozmrożeniu.
Kurczaka rozmrażaj w lodówce, zbyt wczesne wyjęcie go na blat może prowadzić do namnażania się bakterii.