Canva.com

Jak przygotować pyszną i sycącą zupę na diecie kapuścianej?

Dieta kapuściana uchodzi od dawien dawna za jedną ze skuteczniejszych diet tego rodzaju. Być może więc warto na nią przejść? Nawet jeśli nie będzie Ci ona do końca pasować, zawsze będziesz mógł ją wcześniej zakończyć.

Czasami to taka najzwyklejsza zdrowa dieta okazuje się najtrudniejsza do przeprowadzenia. Jeżeli więc mimo ciągłych starań wciąż nie potrafisz na stałe zmienić swoich codziennych nawyków żywieniowych, prawdopodobnie dobrą opcją będzie dla ciebie skorzystanie z gotowego jadłospisu, który jasno ci pokaże, co powinieneś jeść, a czego powinieneś unikać.

Zupa kapuściana krok po kroku

Canva.com

Podstawą tej diety jest - jak sama nazwa wskazuje - zupa kapuściana. To właśnie ją musisz sobie przygotować w większej ilości, aby potem móc się nią żywić przez przynajmniej kilka dni. Do wykonania takiej zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw:

  • dwóch zielonych papryk,
  • jednej żółtej papryki,
  • jednej czerwonej papryki,
  • sześciu cebulek,
  • pęczka selera naciowego,
  • sześciu pomidorów oraz pieprzu, chili i czosnku.

Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez ok. czterdzieści pięć minut. Pamiętaj tylko, aby zupy w żadnym wypadku nie doprawiać solą. Na diecie kapuścianej ta przyprawa jest absolutnie zakazana. A dlaczego? Ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, przez co sprawia, że ciało puchnie, a waga wzrasta.

Twoja dieta najprawdopodobniej zakończy się już po tygodniu, jednak to nie znaczy, że po tym czasie wolno Ci wrócić do starych nawyków żywieniowych. Jeżeli chcesz utrzymywać uzyskaną masę ciała, musisz niestety zrezygnować z jedzenia pewnych kalorycznych rzeczy, po które dotąd chętnie sięgałeś.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł