Kontrowersyjne diety odchudzające – dieta kapuściana
Udostępnij Google News
Zdrowie

Kontrowersyjne diety odchudzające – dieta kapuściana

Dieta kapuściana przeżywała swoją największą popularność parę lat temu. Dostała także drugą nazwę „diety prezydenckiej” przez plotki, jakoby Aleksander Kwaśniewski odchudzał się właśnie przy pomocy tej diety. Zaletą jest tu niewątpliwie bardzo prosty plan żywieniowy i prostota w przygotowywaniu posiłków.

Na czym polega dieta kapuściana?

Jak sama nazwa wskazuje, głównym produktem spożywanym w czasie trwania diety, jest kapusta. Poleca się przede wszystkim codzienne spożywanie, tylko i wyłącznie, zupy kapuścianej, która ma łagodzić głód i pozwolić organizmowi na schudnięcie.

Cała dieta trwa tylko siedem dni, ale osoby, które ją stosowały są zgodne, co do jednego: nawet te siedem dni bardzo szybko powoduje odrazę do kapusty i naprawdę trudno wytrwać w swoim postanowieniu spożywając tylko ten jeden posiłek.

Przez pierwsze trzy dni trwania diety spożywamy tylko zupę kapuścianą (przepis znajduje się poniżej). W kolejnych czterech dniach oprócz zupy można także spożywać chude filety z kurczaka i wybrane, niskokaloryczne owoce, oraz kaszę.

Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą

Składniki zupy: główka kapusty włoskiej, świeże pomidory – około 5 sztuk, świeża papryka – 2 sztuki, duże cebule – 3 sztuki, kostka bulionu warzywnego, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek i majeranek.

Przygotowanie zupy: kapustę szatkujemy i wrzucamy do gara, dodajemy po łyżeczce ziela angielskiego, pieprzu, kminku i majeranku (lub wedle upodobań), kostkę bulionową i zalewamy wodą (około 3 litrów wody na kapustę o wadze 1,5 kilograma). Gotujemy wywar. Podczas gotowania przygotowujemy pomidory, lekko je nacinamy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do gotującego się wywaru. To samo robimy z papryką, krojąc ją, drenując i obierając. Następnie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z selerem. Wszystko dodajemy do gotującej się nadal zupy. Zupę ze wszystkimi warzywami gotujemy jeszcze około 15-20 minut, zważając, by cały czas gotowania zupy wyniósł około półtorej godziny. Kapusta musi przez ten czas puścić soki i stać się mniej twarda.

Tak przygotowaną zupę można przelać do słoików, uprzednio ją ochładzając. Słoiki można przetrzymywać w lodówce. Dwie przyrządzone w ten sposób zupy i przechowane w lodówce starczą na całą tygodniową kurację.

Największe zalety diety kapuścianej

  • Dieta trwa tylko siedem dni
  • Bardzo dobre efekty odchudzające, od 3 do 6 straconych kilogramów na tydzień odchudzania
  • Może być wstępem do rozpoczęcia odchudzania zbilansowanego i bardziej zdrowego
  • Reguluje pracę jelit

Największe wady diety kapuścianej

  • Bardzo trudno wytrzymać na jednym kapuścianym daniu i paru dodatkach przez cały tydzień, wymaga to dużej samodyscypliny i wytrzymałości
  • Niezwykle monotonny jadłospis
  • Ubogi wybór produktów
  • Brak trwałych efektów, jeśli później nie zastosuje się diety zbilansowanej
  • Możliwy efekt jo-jo
  • W diecie nie można używać soli, cukru, produktów zbożowych w tym pieczywa, tłuszczów i spożywać alkoholu
  • Nie wolno jej stosować dłużej niż wyznaczone siedem dni, a według niektórych dietetyków to i tak za długi okres na stosowanie monotonnej diety jednodaniowej, która jest całkowicie niezbilansowana
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie