Na czym polega dieta kapuściana?
Jak sama nazwa wskazuje, głównym produktem spożywanym w czasie trwania diety, jest kapusta. Poleca się przede wszystkim codzienne spożywanie, tylko i wyłącznie, zupy kapuścianej, która ma łagodzić głód i pozwolić organizmowi na schudnięcie.
Cała dieta trwa tylko siedem dni, ale osoby, które ją stosowały są zgodne, co do jednego: nawet te siedem dni bardzo szybko powoduje odrazę do kapusty i naprawdę trudno wytrwać w swoim postanowieniu spożywając tylko ten jeden posiłek.
Przez pierwsze trzy dni trwania diety spożywamy tylko zupę kapuścianą (przepis znajduje się poniżej). W kolejnych czterech dniach oprócz zupy można także spożywać chude filety z kurczaka i wybrane, niskokaloryczne owoce, oraz kaszę.
Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą
Składniki zupy: główka kapusty włoskiej, świeże pomidory – około 5 sztuk, świeża papryka – 2 sztuki, duże cebule – 3 sztuki, kostka bulionu warzywnego, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek i majeranek.
Przygotowanie zupy: kapustę szatkujemy i wrzucamy do gara, dodajemy po łyżeczce ziela angielskiego, pieprzu, kminku i majeranku (lub wedle upodobań), kostkę bulionową i zalewamy wodą (około 3 litrów wody na kapustę o wadze 1,5 kilograma). Gotujemy wywar. Podczas gotowania przygotowujemy pomidory, lekko je nacinamy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostki. Tak przygotowane pomidory dodajemy do gotującego się wywaru. To samo robimy z papryką, krojąc ją, drenując i obierając. Następnie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z selerem. Wszystko dodajemy do gotującej się nadal zupy. Zupę ze wszystkimi warzywami gotujemy jeszcze około 15-20 minut, zważając, by cały czas gotowania zupy wyniósł około półtorej godziny. Kapusta musi przez ten czas puścić soki i stać się mniej twarda.
Tak przygotowaną zupę można przelać do słoików, uprzednio ją ochładzając. Słoiki można przetrzymywać w lodówce. Dwie przyrządzone w ten sposób zupy i przechowane w lodówce starczą na całą tygodniową kurację.
Największe zalety diety kapuścianej
- Dieta trwa tylko siedem dni
- Bardzo dobre efekty odchudzające, od 3 do 6 straconych kilogramów na tydzień odchudzania
- Może być wstępem do rozpoczęcia odchudzania zbilansowanego i bardziej zdrowego
- Reguluje pracę jelit
Największe wady diety kapuścianej
- Bardzo trudno wytrzymać na jednym kapuścianym daniu i paru dodatkach przez cały tydzień, wymaga to dużej samodyscypliny i wytrzymałości
- Niezwykle monotonny jadłospis
- Ubogi wybór produktów
- Brak trwałych efektów, jeśli później nie zastosuje się diety zbilansowanej
- Możliwy efekt jo-jo
- W diecie nie można używać soli, cukru, produktów zbożowych w tym pieczywa, tłuszczów i spożywać alkoholu
- Nie wolno jej stosować dłużej niż wyznaczone siedem dni, a według niektórych dietetyków to i tak za długi okres na stosowanie monotonnej diety jednodaniowej, która jest całkowicie niezbilansowana