Jak wyczyścić blachę do pieczenia folią aluminiową? To Cię zaskoczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak wyczyścić przypaloną blachę?
Przypalony tłuszcz na blaszce piekarnika lub foremkach do pieczenia to problem, z którym ciężko się uporać zwłaszcza w przypadku akcesoriów wykonanych z aluminium. Mimo wielu starań i wysiłku włożonego w energiczne pocieranie szczoteczką ciemne przebarwienia pozostają niewzruszone. Istnieje jednak sposób na czyszczenie blachy piekarnika, który okazał się strzałem w dziesiątkę!
Czyszczenie blaszki do pieczenia folią aluminiową
Jeśli z jakiegoś powodu kiedykolwiek zastanawiałaś się, do czego jeszcze można wykorzystać folię aluminiową poza jej pierwotnym przeznaczeniem, to zapewniam Cię, że na to na pewno nigdy nie wpadłaś!
Zabrudzoną blachę do pieczenia posyp sporą ilością sody oczyszczonej i wlej do niej ok. 150 ml ciepłej wody (w zależności od rozmiaru foremki). Wody powinno być tyle, aby po zmieszaniu z sodą utworzyła miksturę o nieco kremowej konsystencji. Pozostaw roztwór na 15 minut.
Gdy blacha się namoczy, oderwij dłuższy kawałek folii aluminiowej, zawiń w kulkę, a następnie użyj jak gąbki i energicznie pocieraj przylegające zanieczyszczenia. Po jakimś czasie wymień arkusz folii na nowy i kontynuuj czyszczenie do momentu całkowitego pozbycia się przypalonego brudu. Na koniec umyj naczynie wodą z płynem do naczyń i dokładnie wypłucz.
Czyszczenie blachy piekarnika – inne sprawdzone sposoby
Sposób z wykorzystaniem folii aluminiowej, choć bardzo skuteczny, to nie jest jedyny, jeśli chodzi o walkę z trudnymi do usunięcia zanieczyszczeniami. Wykorzystując domowe środki czystości , również możesz sprawić, że Twoja blaszka do pieczenia będzie wyglądać jak nowa. Pomogą Ci w tym między innymi:
- Ocet – jego czyszczące właściwości zna chyba każdy. Czyszczenie blachy piekarnika z jego wykorzystaniem to sama przyjemność. Jak to robić? Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmij ją (uważaj, aby się nie poparzyć!) i spryskaj octem przelanym do butelki z atomizerem. Pozostaw na 5 minut, po czym powtórz czynność, a następnie szoruj naczynie kuchennym zmywakiem lub twardszą gąbką
- Proszek do pieczenia – działa podobnie jak soda, czyli z pewnością upora się z przypalonym tłuszczem. Nie nadaje się jednak do czyszczenia blach wykonanych z aluminium. Zabrudzone naczynie zasyp 2 łyżkami proszku, zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum 2 godziny. Na koniec wyszoruj brud szczoteczką z twardszym włosiem lub zmywakiem.
Warto również podkreślić, że najlepszym sposobem na uniknięcie walki z przypalonym tłuszczem na naczyniach do pieczenia jest dbanie o ich czystość po każdym użyciu.