Jak wykorzystać ugotowane jajka? Zostały Ci jajka ze Świąt? Sprawdź co z nimi zrobić!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kotlety jajeczne
Są równie smaczne, jak kotlety mielone, za to nie zawierają mięsa, więc nadają się dla wegetarian.
Ważne, żeby jajek, które wykorzysta się do ich zrobienia, nie siekać za drobno. Spowoduje to bowiem, że będą zbyt twarde.
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1,5 szklanki tartej bułki
- pieprz
- sól
- masło klarowane
Przepis
Cebulę trzeba obrać z łupiny i posiekać. Następnie rozgrzać patelnię z masłem klarowanym i przesmażyć na niej cebulę do momentu, aż się zeszkli.
Ugotowane jajka należy obrać ze skorupki i niezbyt drobno posiekać.
Cebulę połączyć z ugotowanymi jajkami i 1 surowym. Dodać śmietanę, koperek, sól, pieprz i część bułki tartej (mniej więcej połowę).
Następny krok to zrobienie kotletów — trzeba ulepić kulki, które następnie się lekko spłaszcza. Później powinno się je obtoczyć w pozostałej bułce.
Gotowe kotlety należy usmażyć na maśle klarowanym.
Kanapki z jajkiem i łososiem
Proste i szybkie do wykonania kanapki, które każdemu będą smakować!
Składniki
- bagietka
- masło
- sałata
- łosoś wędzony
- jajka gotowane
- ogórek
- koperek
- sól
- pieprz
Przepis
Masło wyjmij nieco wcześniej z lodówki, żeby nie było takie twarde. Bagietkę pokrój na plasterki i posmaruj ją masłem. Następnie połóż na nią umyte liście sałaty i wędzonego łososia. Jajka pokrój w plasterki, oprósz solą, pieprze i połóż na kanapki.
Ogórek umyj i obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki. Koperek posiekaj.
Ogórek i koperek poukładaj na pozostałych składnikach. Smacznego!
Sałatka z jajkiem
- gotowane jajka
- rzodkiewka
- ogórek
- sałata
- roszponka
- kukurydza
- jogurt
- majonez
Jajka obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Ogórek umyć, obrać ze skórki, rzodkiewkę też umyć. Zarówno ogórek, jak i rzodkiew pokroić na plasterki. Kukurydzę odsączyć.
Warzywa i jajka położyć na umytej sałacie i roszponce. Jogurt wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę.