Jajka na twardo - genialny patent żeby zawsze wychodziły idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jajka na twardo - składniki i czas gotowania
Przepis na idealne jajka na twardo wymaga tylko jednego składnika - jajek! Pamiętaj jednak, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie pękały podczas gotowania. Do gotowania najlepiej użyć wody z kranu lub filtrowanej wody mineralnej. Czas gotowania jajek na twardo zależy od ich wielkości:
- Małe jajka (około 5 cm) - gotujemy 8 minut
- Średnie jajka (około 6 cm) - potrzebują 9 minut
- Duże jajka (około 7 cm) - gotujemy 10 minut
Jak ugotować jajka na twardo, aby łatwo je obrać?
Jednym z największych problemów podczas gotowania jajek na twardo jest to, że po ugotowaniu trudno je obrać. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w łatwym obieraniu jajek:
- Dodaj do wody łyżeczkę octu, dzięki czemu skorupka będzie łatwiej odchodzić od białka
- Po ugotowaniu jajek, odcedź je i przepłucz pod zimną wodą
Jajka na twardo - wartości odżywcze
Jajka na twardo to bardzo dobry źródło białka, witaminy D, witaminy B12, a także wielu innych wartościowych składników. Jedno jajko na twardo ma około 85 kalorii, a w 100 gramach jajek znajduje się około 140 kalorii.
Co ważne, jajka na twardo są także bogate w choliny, składnik, który wpływa pozytywnie na pracę naszego organizmu, a także pomaga w syntezie ważnego neuroprzekaźnika - acetylocholiny.
Jajka na twardo idealne w swojej prostocie
Jak widzisz, przygotowanie idealnych jajek na twardo nie jest trudne i wymaga tylko kilku prostych czynności. Dodanie octu do wody sprawi, że obranie ich ze skorupki nie będzie uciążliwe.