Canva

Jak zrobić domowy kisiel truskawkowy? Jeden składnik Cię zdziwi...

W końcu jest sezon na truskawki! Pyszne, soczyste czerwone! Można jeść je z cukrem dodać do ciasta albo... przygotować pyszny domowy kisiel truskawkowy! Jak go zrobić? To banalnie proste. Sprawdź przepis na to przepyszne danie i zobacz, co zrobić, żeby kisiel miał piękny czerwony kolor. Wystarczy tylko...

Domowy kisiel truskawkowy — co zrobić, żeby miał piękny, czerwony kolor?

Przygotowanie kisielu to nic trudnego, problem pojawia się, kiedy chcemy, żeby przygotowane danie pięknie wyglądało. Okazuje się, że potrzebna będzie... cytryna. Ten składnik pozwoli na uzyskanie pięknej czerwieni z truskawek.

Oczywiście można przygotować kisiel bez soku z cytryny. Nadal będzie bardzo smaczny, jedynie jego kolor nie będzie tak spektakularny.

Canva

Domowy kisiel truskawkowy — potrzebne składniki

Teraz kiedy jest sezon na truskawki, warto korzystać ze świeżych owoców. Jednak kiedy nie ma akurat świeżych owoców pod ręką, spokojnie można skorzystać z mrożonych.

Cukier można pominąć lub zmniejszyć jego ilość, zwłaszcza jeśli planuje się podać kisiel małym dzieciom.

Sok z cytryny jest potrzebny do uzyskania pięknego koloru.

  • 350 g truskawek
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

Domowy kisiel truskawkowy — jak go zrobić krok po kroku

Truskawki należy umyć, obrać z szypułek i poprzekrawać na pół. Trzeba je umieścić w garnuszku, polać sokiem z cytryny, posypać je cukrem a na końcu zalać 1 szklanką wody i zagotować. Kiedy woda zrobi się czerwona, to będzie znak, że truskawki puściły sok, należy wtedy zmniejszyć ogień pod garnuszkiem do minimum.

Do miski trzeba wlać pozostałą szklankę wody i wsypać 2 czubate łyżki skrobi. Następnie należy wszystko dokładnie rozmieszać. Skrobię rozrobioną z wodą trzeba dodać do gotujących się truskawek. W trakcie wlewania płynu należy cały czas mieszać. Kiedy kisiel zgęstnieje i się zagotuje — powinno się wyłączyć ogień.

Gotowe jedzenie można rozlać do salaterek.

Canva

Domowy kisiel truskawkowy — jak go podawać

To danie, które będzie idealnie smakować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Można go udekorować świeżymi truskawkami lub innymi owocami. Pięknie będzie też wyglądać z listkami mięty, melisy czy bazylii. Taki kisiel jest świetny na deser po obiedzie, podwieczorek lub jako słodkie drugie śniadanie. Można go podać podczas przejęcia, zwłaszcza takiego dla dzieci.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł