Omlet z brokułami - pyszny przepis na #fit obiad w 15 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Brokułowe zdrowie
Brokułowy omlet to proste, lekkie danie pełne białka i składników odżywczych. Brokuły są doskonałym źródłem witamin A oraz C, a także dobrym źródłem błonnika. Ma również wysokie stężenie przeciwutleniaczy oraz luteiny. Brokuły są dobrym źródłem witaminy K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi, zdrowia kości i serca. Jest również dobrym źródłem potasu i witaminy B6.
Pyszny przepis gotowy w kilkanaście minut
Najlepsze omlety przyrządza się z połączenia warzyw, jajek i sera. Jeśli próbujemy uzyskać pikantny smak, najlepiej użyć warzyw, takich jak zielona papryka, cebula, pieczarki, pomidor i cukinia.
Warzywa należy podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek, a następnie dodać ser.
Do przygotowania pysznego omleta z brokułami potrzebujemy:
- 1/2 szklanki świeżych brokułów, posiekanych na małe kawałki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki gotowanej quinoa
- 1/4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1/2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 łyżki niskotłuszczowego majonezu
- 1/2 łyżki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- olej do smażenia
Podczas smażenia puszystego omleta najlepiej przyrządzać go powoli, często przekładając go z jednej strony na drugą, aby nie przykleił się do patelni. Nasz sekret puszystości to: wymieszanie najpierw jajek ze śmietanką, a potem dodanie reszty pysznych składników.