Jak zrobić marcepan na Wielkanoc? Oto prosty trik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mimo że zawsze przepadałeś za smakiem słodkiej marcepanowej masy, w ostatnim czasie ten marcepan kupowany w sklepach jakoś tak nie do końca Ci smakuje i masz wrażenie, że coś się w nim zmieniło, jak gdyby ktoś podmienił co niektóre elementy jego składu? To może być prawda, bo niestety inflacja zmusza producentów do szukania tańszych zamienników dla normalnych produktów. Oto dobry przepis.
Jakie składniki są potrzebne na marcepan?
Sprawdź jeszcze tylko, czy aby na pewno masz w domu wszystko to, co będzie ci potrzebne do wykonania marcepanowego bloku, czyli migdały, cukier puder oraz opcjonalnie likier amaretto (warto go dodać, bo dzięki niemu marcepan będzie bardziej wyrazisty w smaku, intensywniejszy i po prostu lepszy). Najpierw zajmij się orzechami. Ok. 250 gramów migdałów sparz we wrzątku, namaczając je przynajmniej przez dziesięć minut, a następnie obierając je dokładnie ze skórki. Następnie przepłucz je na sitku pod bieżącą chłodną wodą i pozostaw do ocieknięcia z nadmiaru płynu. W tym czasie przygotuj sobie swój blender kielichowy, bez którego marcepan przepis byłby trudno do zrealizowania.
Jak przygotować marcepan?
Orzechy musisz bowiem zmielić na gładką masę, a zdecydowanie najprościej robi się to właśnie bezpośrednio w blenderze kielichowym o dużej mocy. Przesyp je zatem do urządzenia i zacznij mielić, a następnie, gdy już stworzysz z nich gładką masę, przenieść je do miski i uzupełnij cukrem pudrem w ilości 250 gramów, który wcześniej możesz przesiać przez sitko o drobnych oczkach, aby był delikatniejszy i gładsza. Masa musi być jednolita i spójna, dlatego najłatwiej ponownie ją zblendować lub zmiksować zwykłym mikserem. Na koniec dodajesz do niej jeszcze ok. jeden duży kieliszek likieru amaretto. Jeżeli chcesz, by marcepan przepis nie zawierał żadnego alkoholu, likier możesz zastąpić łyżeczką aromatu migdałowego.
Jak długo schładzać marcepan?
Masa jest gotowa, więc wystarczy przełożyć ją do dowolnej formy, wygładzić i umieścić w lodówce. Marcepan schładzaj przynajmniej przez kilka godzin, bo wtedy będzie najsmaczniejszy!