Jak zrobić smaczne i puszyste pankejki? Dodaj ten składnik zamiast mleka
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pankejki - pomysł na mistrzowskie śniadanie
Te smaczne i puchate placuszki idealnie nadają się na śniadanie, możesz przygotować je zarówno dla siebie, jak i dla swoich bliskich, a na ich widok szczególnie ucieszą się dzieci. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, z którym na pewno sobie poradzisz. Amerykańskie pancakes wyjdą niebywale puszyste dzięki dodatkowi kefiru.
Pankejki - szybki przepis:
Składniki:
- 2 średnie jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 200 g kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do naczynia przelej kefir (najlepiej, aby był w temperaturze pokojowej), wbij do niego jajka i wszystko połącz trzepaczką. Przesiej do miski mąkę, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i dodaj łyżkę oleju - składniki starannie wymieszaj mikserem pracującym na niskich obrotach. Nie mieszaj ich jednak zbyt długo, bo placuszki nie wyjdą wtedy puszyste. Na patelnię wlej trochę oleju, poczekaj, aż się rozgrzeje, a potem łyżką nakładaj porcje masy. Smaż pancakes na średniej mocy ognia przez około 2 minuty z obu stron, aż staną się złociste. Gotowe placuszki wykładaj na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. borówkami i cukrem pudrem albo klasycznie - polane syropem klonowym. Smacznego.