pexels.com

Jak zrobić smaczne i puszyste pankejki? Dodaj ten składnik zamiast mleka

Pankejki to smakowite, grube naleśniki, które ogromną popularność zdobyły w Stanach Zjednoczonych. Także w naszym kraju nie brakuje miłośników tej potrawy, zwłaszcza że receptura na pankejki jest banalna, a smak skusi nawet najbardziej wybrednych. Jak przyrządzić te wyborne, puszyste placuszki? Zamiast mleka dodaj do nich kefir!

Pankejki - pomysł na mistrzowskie śniadanie

Te smaczne i puchate placuszki idealnie nadają się na śniadanie, możesz przygotować je zarówno dla siebie, jak i dla swoich bliskich, a na ich widok szczególnie ucieszą się dzieci. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, z którym na pewno sobie poradzisz. Amerykańskie pancakes wyjdą niebywale puszyste dzięki dodatkowi kefiru.

Pankejki - szybki przepis:

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do naczynia przelej kefir (najlepiej, aby był w temperaturze pokojowej), wbij do niego jajka i wszystko połącz trzepaczką. Przesiej do miski mąkę, wsyp sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i dodaj łyżkę oleju - składniki starannie wymieszaj mikserem pracującym na niskich obrotach. Nie mieszaj ich jednak zbyt długo, bo placuszki nie wyjdą wtedy puszyste. Na patelnię wlej trochę oleju, poczekaj, aż się rozgrzeje, a potem łyżką nakładaj porcje masy. Smaż pancakes na średniej mocy ognia przez około 2 minuty z obu stron, aż staną się złociste. Gotowe placuszki wykładaj na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. borówkami i cukrem pudrem albo klasycznie - polane syropem klonowym. Smacznego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł