Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Robisz tak z czosnkiem? Zacznij! Zakwas z buraków na wigilijny barszcz wyjdzie idealny!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jaki jest sekret idealnego wigilijnego barszczu? Oczywiście odpowiedni zakwas z buraków! A jaki jest sekret idealnego zakwasu? Sprawdź! Zobacz, jak go przygotować i do czego jeszcze może się przydać. Przygotuj tylko rękawiczki, żeby buraki nie zafarbowały Ci dłoni i do dzieła!
Zakwas z buraków na wigilijny barszcz — co z tym czosnkiem?
Pamiętaj o tym... żeby nie obierać czosnku z łupinki. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny!
Oczywiście dobrze go przekroić, ale o obieraniu zapomnij.
O tym pamiętaj podczas robienia buraczanego zakwasu
- Oczywiście do pracy z burakami koniecznie załóż rękawiczki, inaczej będziesz mieć zafarbowane ręce.
- Kiedy wszystkie składniki zakwasu możesz przycisnąć je czymś, żeby nie wystawały znad zalewy. Inaczej zakwas może się zepsuć
- Słoki, w których robisz zakwas, muszą być idealnie czyste.
Canva
Składniki na zakwas z buraków na wigilijny barszcz
- 0,5 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 7 ziaren pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody (niecałe)
Przepis na zakwas z buraków
- Przegotuj wodę z solą i wystudź.
- Umyj, osusz i obierz buraki.
- Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Włóż je do słoika.
- Przekrój czosnek na pół lub mniejsze kawałki
- Dodaj do buraków ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i czosnek.
- Przygnieć zawartość słoika.
- Zalej wszystko wodą z solą.
- Zakręć słoik i odłóż na tydzień w miejsce, gdzie będzie chłodno i ciemno.
Do czego jeszcze można wykorzystać zakwas z buraków?
Można go po prostu... pić! Jest bardzo zdrowy! Oczywiście powinno się go wtedy regularnie stosować.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!