Canva

Robisz tak z czosnkiem? Zacznij! Zakwas z buraków na wigilijny barszcz wyjdzie idealny!

Jaki jest sekret idealnego wigilijnego barszczu? Oczywiście odpowiedni zakwas z buraków! A jaki jest sekret idealnego zakwasu? Sprawdź! Zobacz, jak go przygotować i do czego jeszcze może się przydać. Przygotuj tylko rękawiczki, żeby buraki nie zafarbowały Ci dłoni i do dzieła!

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz — co z tym czosnkiem?

Pamiętaj o tym... żeby nie obierać czosnku z łupinki. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczny!

Oczywiście dobrze go przekroić, ale o obieraniu zapomnij.

O tym pamiętaj podczas robienia buraczanego zakwasu

  • Oczywiście do pracy z burakami koniecznie załóż rękawiczki, inaczej będziesz mieć zafarbowane ręce.
  • Kiedy wszystkie składniki zakwasu możesz przycisnąć je czymś, żeby nie wystawały znad zalewy. Inaczej zakwas może się zepsuć
  • Słoki, w których robisz zakwas, muszą być idealnie czyste.
Canva

Składniki na zakwas z buraków na wigilijny barszcz

  • 0,5 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody (niecałe)

Przepis na zakwas z buraków

  1. Przegotuj wodę z solą i wystudź.
  2. Umyj, osusz i obierz buraki.
  3. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  4. Włóż je do słoika.
  5. Przekrój czosnek na pół lub mniejsze kawałki
  6. Dodaj do buraków ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i czosnek.
  7. Przygnieć zawartość słoika.
  8. Zalej wszystko wodą z solą.
  9. Zakręć słoik i odłóż na tydzień w miejsce, gdzie będzie chłodno i ciemno.

Do czego jeszcze można wykorzystać zakwas z buraków?

Można go po prostu... pić! Jest bardzo zdrowy! Oczywiście powinno się go wtedy regularnie stosować.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł