Jesienna szarlotka z bakaliami i pianką. Nie będziesz mogła jej się oprzeć!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- ½ szklanki cukru, 3 żółtka,
- 250 g masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3-4 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno);
na masę jabłkową:
- 1,5 kg słodkich jabłek,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 100 g rodzynek sułtańskich,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 100 g posiekanych dowolnych orzechów lub migdałów,
- mielony cynamon;
na piankę:
- 6 białek,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru.
Przygotowanie szarlotki krok po kroku
Mąkę tortową siekamy z masłem, dodajemy proszek, cukry i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części dodajemy kakao, zagniatamy do momentu, aż się równomiernie rozprowadzi. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x36 cm). Nakłuwamy i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Prażymy, podlewając 1/3 szklanki wody, aż sok odparuje. Na 3 minuty przed końcem dodajemy bakalie i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Masę lekko schładzamy i wykładamy na podpieczony spód. Wierzch wyrównujemy, oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. Pianę wykładamy na jabłka, wierzch wyrównujemy. Na pianę ścieramy ciasto kakaowe z zamrażarki. Ciasto pieczemy około 44-47 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.