Canva.com

Jesienna szarlotka z bakaliami i pianką. Nie będziesz mogła jej się oprzeć!

Pyszna szarlotka na chłodną jesień to idealny deser do kawy lub rozgrzewającej herbaty. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego przysmaku, to jest czego żałować. Zdradzamy nasz ulubiony przepis!

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • ½ szklanki cukru, 3 żółtka,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno);

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg słodkich jabłek,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 100 g posiekanych dowolnych orzechów lub migdałów,
  • mielony cynamon;

na piankę:

  • 6 białek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru.

Przygotowanie szarlotki krok po kroku

Canva.com

Mąkę tortową siekamy z masłem, dodajemy proszek, cukry i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części dodajemy kakao, zagniatamy do momentu, aż się równomiernie rozprowadzi. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Resztę ciasta wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x36 cm). Nakłuwamy i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Prażymy, podlewając 1/3 szklanki wody, aż sok odparuje. Na 3 minuty przed końcem dodajemy bakalie i kaszę mannę, dokładnie mieszamy. Masę lekko schładzamy i wykładamy na podpieczony spód. Wierzch wyrównujemy, oprószamy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. Pianę wykładamy na jabłka, wierzch wyrównujemy. Na pianę ścieramy ciasto kakaowe z zamrażarki. Ciasto pieczemy około 44-47 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł