Canva

Jeśli po świętach zostanie Ci łyżka maku, to koniecznie przygotuj takie śniadanie!

Znudziły Ci się bardzo typowe i klasyczne owsianki, w których jedynymi dodatkami są pokrojone w kawałki owoce? W takim razie zaserwuj sobie danie podane w poniższym przepisie. Jest to fantastyczna makowa owsianka łącząca w sobie mnóstwo aromatów, która idealnie rozgrzeje Cię w zimowy poranek i da energię oraz siłę na to, by wyjść z domu, nawet przy totalnie niesprzyjających warunkach pogodowych.

Pyszne składniki do przygotowania makowej owsianki

Do przygotowania ciepłej intensywnej owsianki potrzebujesz górskich płatków owsianych (błyskawiczne też się nadadzą, jednakże one mają nieco gorsze właściwości odżywcze), odrobiny masła klarowanego, jednego jabłka, mleczka kokosowego w puszce, orzechów laskowych i oczywiście maku. W roli przypraw zagoszczą imbir i cynamon, a także dowolnie wybrana przez Ciebie substancja słodząca. Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie dodatkowych kalorii, użyj erytrolu, w innym przypadku śmiało sięgaj po miód, który tylko podkręci korzenny smak dodatków.

Ekspresowa owsianka na śniadanie z makiem

Najpierw umieść mały rondelek na kuchence i rozgrzej w nim łyżeczkę masła klarowanego, podsmażając na tłuszczu ok. 50 gramów płatków owsianych wraz z pokrojonym w malutkie kawałeczki niewielkim fragment imbiru, łyżeczką cynamonu i opcjonalnie dwoma łyżeczkami miodu lub jedną łyżeczką erytrolu. Po kilku minutach, gdy wszystko będzie już apetycznie podprażone, a makowa owsianka zacznie intensywnie pachnieć, dolej do rondelka mniej więcej 100 ml mleczka kokosowego. Całość gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Na sam koniec, gdy owsianka będzie już niemalże gotowa do wyłożenia na talerz, dodaj solidną kopiastą łyżkę maku i całość dokładnie wymieszaj.

Płatki przełożone do miseczki wypadałoby jeszcze udekorować i nadać im większej świeżości, do czego posłużą kawałki obranego ze skórki jabłka oraz pokrojone orzechy laskowe. Jeżeli uznasz, że Twoja owsianka z makiem potrzebuje mocniejszego uderzenia, polej ją obficie syropem klonowym. Wspaniale pasuje on właśnie do maku, jabłka oraz orzechów.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł