Orzechy włoskie
Canva.com

Kupujesz orzechy włoskie do świątecznych wypieków? Lepiej nie rób tego w markecie

Kupowanie orzechów nie jest wcale proste. Nie każdy bowiem wie, a tak naprawdę wie to naprawdę mało osób, jak odróżnić orzechy jakościowe i dzięki temu też wartościowe od tych, które z uwagi na kiepską jakość śmiało można by przyrównać do jedzenia śmieciowego i niezdrowego.
Reklama

Na co uważać przy zakupie orzechów w sklepie?

Uważać trzeba w szczególności na orzechy pochodzące z dyskontów i dużych marketów. W przypadku gdy są one sprzedawane przez bardziej specjalistyczny sklep z orzechami, zazwyczaj jednak dba się o to, by niczego im nie brakowało i by pochodziły one od sprawdzonych i godnych zaufania dostawców.

Pomocne na zakupach spożywczych okaże się czytanie dat ważności produktów. Z jednej strony te dłuższe daty są korzystne, bo pozwalają uniknąć przeterminowania się produktu, zwłaszcza jeśli nie spożywa się go zbyt dużo i zbyt często, jednakże taka dłuższa data jest równoznaczna z umieszczeniem w produkcie dodatkowych konserwantów, które już dobre wcale nie są.

Czy warto kupować obrane orzechy?

orzechy w karmelu z bliska
canva.com
Reklama

Nawet orzechy włoskie nie są w stanie zachować swojej świeżości przez nie wiadomo jaki czas. Zwłaszcza te obrane będą nadawać się do spożycia wyłącznie przez krótki okres. Jeżeli więc na ich opakowaniu został podany zaskakująco długi termin przydatności, można strzelać w ciemno, że producent zabezpieczył swoje orzechy jakimiś dodatkowymi środkami, których często nawet nie ma obowiązku wymieniać w składzie, przez co konsument może nawet nie mieć świadomości ich występowania.

Druga rada polega na kupowaniu orzechów wyłącznie zapakowanych. Najlepiej przy tym, gdyby takie orzechy włoskie zostały umieszczone w nieprzezroczystym, kolorowym i zabudowanym opakowaniu o podwyższonej grubości, chroniącej orzechy przed różnymi czynnikami zewnętrznymi.

Reklama

Produkty sprzedawane na wagę powinny być całkowicie zakazane. Niemalże we wszystkich kontrolach, które testowały orzechy na wagę, dochodziło do znalezienia w nich pleśni i różnych niekorzystnych substancji, które podczas konsumpcji mogą niestety przedostać się do organizmu, czego na pewno nikt by nie chciał.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama