Ten jeden składnik sprawi, że owsianka będzie smakować obłędnie. Sprawdź!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszna owsianka — czego nie może w niej zabraknąć?
Każdy lubi inne dodatki, jest to indywidualna sprawa. Jedna osoba będzie wolała owsiankę z bananami, inna z borówkami, a kolejna z orzechami nerkowca. Co trzeba jednak zrobić w trakcie gotowania, żeby każda owsianka, bez względu na owoce czy orzechy była pyszna?
Jest potrzebne... masło. Dużo łyżka złocistego, pachnącego masła dodana w trakcie gotowania. Zmienia ono smak dania i sprawia, że jest ono bardziej sycące.
Owsianka — składniki potrzebne do jej przygotowania
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- owoce lub bakalie do dekoracji (opcjonalnie)
Owsianka — jak ją przygotować krok po kroku
Płatki owsiane, sól, cukier wsypać do rondelka. Wymieszać. Dodać mleko i masło. Wyłączyć palnik i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy płatki owsiane wchłoną część mleka z masłem, można wyłączyć ogień
Owsianka jest gotowa! Teraz wystarczy ją udekorować ulubionymi dodatkami i można zajadać.
Owsianka — jakie dodatki do niej pasują?
Tutaj dużo zależy od tego, co ktoś lubi. Modyfikować owsiankę można już na etapie jej przygotowywania. Jeśli na przykład przyjdzie ochota na czekoladowe danie — trzeba dodać kakao do płatków owsianych.
Jeśli pod koniec udekoruje się ją jabłkami, w trakcie gotowania można dodać cynamon.
Zamiast cukru, można dodać miód lub syrop klonowy — jednak trzeba zrobić to dopiero, kiedy owsianka będzie już gotowa.
Nie warto jednak rezygnować z soli — ona idealnie podkreśla smak płatków owsianych.
A jakie owoce się sprawdzą? Każde. Mogą być suszone, świeże. Pasować będą konfitury czy dżemy. Idealnie sprawdzą się też karmelizowane banany. Gotową owsiankę można też posypać migdałami albo innymi orzechami: nerkowcami, włoskimi, laskowymi.