Owsianka z malinami, borówkami i dżemem.
Canva

Ten jeden składnik sprawi, że owsianka będzie smakować obłędnie. Sprawdź!

Czasem wystarczy szczypta jakiegoś dodatku, żeby danie zyskało zupełnie nowy wymiar. Owsianka to bardzo prosta potrawa, niewiele potrzeba, żeby podkręcić jej smak. Wiele zależy od owoców lub orzechów, które dołączy się na koniec do tego dania, w tym przypadku jest jednak inaczej. Obojętne co doda się potem. Ważne, żeby pamiętać o tym jednym, konkretnym składniku podczas gotowania.
Reklama

Przepyszna owsianka — czego nie może w niej zabraknąć?

Każdy lubi inne dodatki, jest to indywidualna sprawa. Jedna osoba będzie wolała owsiankę z bananami, inna z borówkami, a kolejna z orzechami nerkowca. Co trzeba jednak zrobić w trakcie gotowania, żeby każda owsianka, bez względu na owoce czy orzechy była pyszna?

Jest potrzebne... masło. Dużo łyżka złocistego, pachnącego masła dodana w trakcie gotowania. Zmienia ono smak dania i sprawia, że jest ono bardziej sycące.

Owsianka udekorowana bananami.
Canva

Owsianka — składniki potrzebne do jej przygotowania

  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • owoce lub bakalie do dekoracji (opcjonalnie)

Owsianka — jak ją przygotować krok po kroku

Płatki owsiane, sól, cukier wsypać do rondelka. Wymieszać. Dodać mleko i masło. Wyłączyć palnik i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy płatki owsiane wchłoną część mleka z masłem, można wyłączyć ogień

Owsianka jest gotowa! Teraz wystarczy ją udekorować ulubionymi dodatkami i można zajadać.

Owsianka z plasterkami banana.
Canva

Owsianka — jakie dodatki do niej pasują?

Reklama

Tutaj dużo zależy od tego, co ktoś lubi. Modyfikować owsiankę można już na etapie jej przygotowywania. Jeśli na przykład przyjdzie ochota na czekoladowe danie — trzeba dodać kakao do płatków owsianych.

Jeśli pod koniec udekoruje się ją jabłkami, w trakcie gotowania można dodać cynamon.

Zamiast cukru, można dodać miód lub syrop klonowy — jednak trzeba zrobić to dopiero, kiedy owsianka będzie już gotowa.

Nie warto jednak rezygnować z soli — ona idealnie podkreśla smak płatków owsianych.

A jakie owoce się sprawdzą? Każde. Mogą być suszone, świeże. Pasować będą konfitury czy dżemy. Idealnie sprawdzą się też karmelizowane banany. Gotową owsiankę można też posypać migdałami albo innymi orzechami: nerkowcami, włoskimi, laskowymi.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama