Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? Zrób domowe kulki daktylowe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ta przekąska ma w sobie dosłownie wszystko - rewelacyjny smak, dużo słodyczy i świetny wygląd.
Ponadto nie jest ona wcale taka niezdrowa! Nie używasz w niej zwykłego cukru, bo zastępujesz go miodem, a zamiast typowych cukrowych dodatków używasz orzechów i bakalii, które są akurat produktami wartościowymi, mającymi dużo błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu, potasu i cynku.
Przygotowanie daktylowych trufli krok po kroku
Głównym składnikiem czekoladowych pysznych kulek będą daktyle, które odpowiedzą za nadanie tej przekąsce wyjątkowej charakterystycznej słodyczy. Mniej więcej dwieście gramów daktyli przełóż do większej miski i od raz zalej je gorącą wodą, a następnie namaczaj przez jakieś kilka godzin (możesz nawet odstawić je na bok na całą noc, a wykonaniem przepisu zająć się na drugi dzień).
Namoczone daktyle przerzuć do kielicha blendera. Dodaj teraz solidną garść rodzynek, mniej więcej dwieście gramów drobno pokrojonych orzechów (włoskich, laskowych albo arachidowych) oraz kilka kopiastych łyżek dobrego miodu. Kulki z daktyli świetnie smakują także z dodatkiem syropu klonowego. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, z której następnie formuj równej wielkości kuleczki, układając je od razu na talerzu albo na jakiejś specjalnej podkładce.
Teoretycznie takie kulki byłyby już gotowe do spożycia, jednakże ich masa jest na tyle lepka, że aż oczekuje tego, by w czymś ją obtoczyć. Wykorzystaj do tego celu wiórki kokosowe lub kakao albo mieszankę obu tych produktów. Dobrym pomysłem będzie też oblanie trufli z daktyli polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady. Kulki schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Na pewno zrobią one pozytywne wrażenie na wszystkich, którzy będą mieli okazję ich skosztować.