Canva.com

Jesz często szpinak, orzechy lub sałatę? Już nigdy nie zrezygnujesz z tych cennych produktów, dzięki tej informacji

Witamina E to naturalny antyoksydant dla naszego organizmu. Wpływ tej witaminy na zdrowie jest wręcz nie do ocenienia. Przygotowaliśmy krótkie zestawienie najważniejszych informacji o cennym składniku, który możemy znaleźć w orzechach, migdałach, sałacie, czy oleju.

Dlaczego warto zadbać o odpowiednią dawkę witaminy E?

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która jest niezbędna dla zdrowia ludzkiego. Ciało potrzebuje go do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Witamina E może również pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, rakowi i niektórym rodzajom chorób oczu. Witamina E pomaga we wchłanianiu witaminy A, D i K. Pomaga również w produkcji hormonu zwanego prostaglandyną.

Canva.com

Głównym objawem cukrzycy jest wysoki poziom cukru we krwi, który może powodować zmęczenie, niewyraźne widzenie i częstsze odczuwanie głodu. Witamina E jest jednym z najlepszych naturalnych suplementów na cukrzycę, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi i może zmniejszyć ryzyko powikłań, takich jak choroby serca.

Źródła witaminy E

Najlepszymi źródłami witaminy E są ciemne, liściaste warzywa i orzechy. Do produktów bogatych w witaminę E należą również: orzechy ziemne, migdały, pestki dyni, pełne ziarna zbóż oraz kapusta, szpinak i sałata.

Niedobór witaminy E

Niedobór witaminy E jest stanem, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Niektóre objawy obejmują słaby wzrost, zaburzenia krwawienia i zwiększone ryzyko infekcji. Objawy mogą obejmować drętwienie, mrowienie i/lub osłabienie mięśni rąk, nóg, tułowia i szyi. Niedobór witaminy E może również powodować szereg innych problemów, takich jak utrata wzroku, utrata słuchu i utrata pamięci.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł