Łosoś z grilla
Canva.com

Soczysty łosoś z grilla z masłem ziołowym. Wytrawna ryba z rusztu

Grillowany łosoś z dodatkiem ziołowego, aromatycznego masełka to klasyczne i jednocześnie wykwintne danie, którego po prostu nie może zabraknąć na stole u osób, które dbają o sylwetkę i uwielbiają smak ryb. Mamy dla was prosty przepis na grillowaną rybę z rusztu - to jest po prostu przepyszne!
Reklama

Łosoś surowy, wędzony, czy grillowany - w każdej formie smakuje doskonale i jest źródłem cennych składników odżywczych. W trakcie wakacji trudno nam sobie wyobrazić, aby nie przyrządzić go chociaż raz na ruszcie z dodatkiem pysznego masełka ziołowego.

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś z grilla
Canva.com

Łosoś to jedna z tych ryb, którą coraz chętniej kładziemy na talerzu - na śniadanie, obiad, kolację oraz jako przekąskę. Ta ryba jest bardzo delikatna w smaku i ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Nie każdy wie, że regularne spożywanie odpowiedniej porcji łososia w diecie ochroni nasze serce oraz układ krążenia.

Reklama

Dodatkowo, oleje zawarte w rybie wspierają funkcjonowanie mózgu, jak i narządów wewnętrznych. Panie z pewnością ucieszą się na wieść, że olej łososia wpływa pozytywnie na piękną skórę, paznokcie oraz włosy.

Sekretem łososia są wielonasycone kwasy tłuszczone Omega-3. Ich wpływ na nasze zdrowie jest wyjątkowy. Tłuste ryby morskie są bogate w olej, który ma znaczenie dla utrzymania mózgu w znakomitej formie. Witamina E zawarta w ekstrakcie z oleju zwiększa aktywność białek w organizmie, a witamina D - wspiera trwałość naszych kości.

Reklama

Przepis na pysznego łososia z grilla

Łosoś z grilla
Canva.com

Składniki potrzebne do przygotowania pysznej ryby z grilla to:

  • 6 porcji fileta z łososia
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny

Delikatne masełko ziołowe do łososia przygotujemy z poniższych składników:

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 łyżeczki posiekanych lisków mięty
  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku

Przygotowanie ryby na grilla jest banalnie proste. Filety z łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Całość posypujemy soą - idealna jest do tego gruba sól himalajska. Rybę grillujemy przez 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie składniki na masło ziołowe mieszamy i formujemy baryłkę masła. Zawijamy ją w pergamin i chłodzimy, najlepiej w zamrażalce. Gotowego łososia z rusztu podajemy z masełkiem oraz pysznymi warzywami z grilla lub sałatką colesław.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama