Canva

Kaczka znowu nie wyszła? Sprawdź triki doświadczonych gospodyń, a kaczka na Boże Narodzenie będzie pyszna!

Kaczka nie jest takim prostym mięsem. Odpowiednio przygotowana smakuje obłędnie, jednak przy jej przyrządzeniu trzeb unikać kilka pułapek. Wiesz jakich? Sprawdź, co polecają zrobić doświadczone gospodynie!

Idealna kaczka? O tym musisz pamiętać

  • Jeśli pierwszy raz robisz kaczkę... nie rób tego od razu na ważną imprezę! To trudne mięso, lepiej nie eksperymentować.
  • Kaczkę powinno piec się tyle, ile waży.
  • Nie dodawaj do kaczki miodu, ewentualnie przed końcem pieczenia (bo zrobi się czarna, spalona).
  • Kaczkę trzeba często podlewać w trakcie pieczenia.
  • Łatwiej upiec kaczkę... kupioną w sklepie niż prosto z wiejskiego gospodarstwa.
  • Wymocz kaczkę w solance
Canva

Kaczka na Boże Narodzenie — składniki

  • kaczka
  • solanka (łyżka soli na litr wody)
  • jabłka
  • suszona żurawina
  • pomarańcza
  • sól
  • majeranek
  • pieprz

Przepis na pieczoną kaczkę

  1. Kaczkę umyj, wytrzyj, zalej solanką na całą noc.
  2. Oczyść mięso, natrzyj je solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Namocz żurawinę.
  4. Pokrój jabłka, odsącz żurawinę, sparz pomarańczę i pokrój na plasterki.
  5. Nafaszeruj kaczkę owocami.
  6. Jak długo piec kaczkę? Tyle godzin, ile waży kilogramów.
  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso pół godziny.
  8. Skręć piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz kaczkę dalej.
  9. Przez cały czas pieczeni polewaj kaczkę sosem, który się z niej wytapia.

Z czym podawać kaczkę na Boże Narodzenie

Będzie smakować idealnie razem z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Sztuczna choinka może być ozdobą, która co roku tworzy świąteczny klimat w Twoim domu – pod warunkiem, że wybierzesz ją mądrze. Na pierwszy rzut oka wiele modeli wygląda podobnie, ale różnice tkwią w detalach, które zadecydują o trwałości, wygodzie użytkowania i efekcie wizualnym. Zanim podejmiesz decyzję, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by uniknąć rozczarowania. Odpowiedni materiał, przemyślany kształt i kilka praktycznych dodatków mogą całkowicie odmienić Twoje święta.
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, która polega na konserwowaniu mięsa kaczki poprzez marynowanie w soli, a następnie powolne gotowanie w tłuszczu. Ten proces sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i aromatyczne. Confit z kaczki jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie udka kaczki i może być przechowywane przez dłuższy czas zanurzone w wytopionym tłuszczu. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak.
Wianek bożonarodzeniowy to nieodłączny element dekoracji świątecznych. Dodaje magii i atmosfery świąt do naszych domów. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy wianek bożonarodzeniowy, który będzie przyciągał uwagę i zachwycał gości, to ten artykuł jest dla Ciebie! Zdradzamy jak samodzielnie stworzyć piękny wianek bożonarodzeniowy, a także dzielimy się ciekawostkami na temat tej tradycji.