Sernik
Canva.com

Obłędnie puszysty sernik brzoskwiniowy. Zrobisz go w 40 minut!

Prawdziwy sernik powinien być dobrze wyrośnięty, puszysty i lekki w środku. Z owocami i chrupiącą kruszonką będzie stanowić doskonałe zwieńczenie niedzielnego obiadu.
Reklama

Składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do głębokiej miski wbić 3 duże jajka, dodać masło i lekko utrzeć, następnie dodać resztę składników i zacząć ugniatać. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, przełożyć je na standardową blachę wysmarowaną wcześniej masłem. Na równomiernie rozłożone ciasto poukładać brzoskwinie pokrojone w cienkie półksiężyce.

Składniki na masę

Sernik
Canva.com
  • 4 serki waniliowe homogenizowane
  • 300 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego
Reklama

Oddzielić białko od żółtek. Białka schować do lodówki i w tym czasie ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie zmniejszyć lekko obroty i stopniowo dodać serki i budyń. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Całość masy równomiernie wylać na brzoskwinie, unikać nadmiernego mieszania.

Składniki na kruszonkę

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama