Obłędnie puszysty sernik brzoskwiniowy. Zrobisz go w 40 minut!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na ciasto
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 300 g mąki
- pół kostki masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Do głębokiej miski wbić 3 duże jajka, dodać masło i lekko utrzeć, następnie dodać resztę składników i zacząć ugniatać. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, przełożyć je na standardową blachę wysmarowaną wcześniej masłem. Na równomiernie rozłożone ciasto poukładać brzoskwinie pokrojone w cienkie półksiężyce.
Składniki na masę
- 4 serki waniliowe homogenizowane
- 300 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowanie budyniu waniliowego
Oddzielić białko od żółtek. Białka schować do lodówki i w tym czasie ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie zmniejszyć lekko obroty i stopniowo dodać serki i budyń. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Całość masy równomiernie wylać na brzoskwinie, unikać nadmiernego mieszania.
Składniki na kruszonkę
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut.