Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Karkówka z grilla w marynacie piwnej. Najlepszy smak od lat!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Karkówka z grilla w marynacie piwnej to łatwy w wykonaniu przepis, który ma szansę stać się hitem sezonu grillowego. Aromatyczne mięso idealnie wpisze się w gusta miłośników intensywnych smaków. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Składniki:
- 1,2kg karkówki wieprzowej
- Pół czerwonej cebuli
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 5 ząbków czosnku
- Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Pół łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czubricy czerwonej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- Pół łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- Pół łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój nadmiar tłuszczu. Pokrój je w plastry o grubości mniej więcej dwóch centymetrów.
- Rozdrobnij w moździerzu ziarna pieprzu, cukier brązowy, czubricę, rozmaryn, kminek oraz ostrą paprykę.
- Przesyp przygotowane przyprawy do miski, dodaj do nich piwo, musztardę, oliwę oraz posiekaną drobno cebulę. Do mieszanki dodaj również rozdrobniony liść laurowy oraz sól.
- Zamocz każdy plaster mięsa w marynacie z dwóch stron i przełóż całość do szklanego naczynia. Zalej mięso marynatą i zostaw w lodówce na całą noc.
- Przełóż mięso na tacki grillowe i grillu aż będzie rumiane z dwóch stron. Tak przygotowana karkówka idealnie komponuje się zarówno z sałatkami, jak i z chlebem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?