Canva.com

Kawa po portugalsku - jak zaparzyć i odkryć jej wyjątkowy smak? Podpowiadamy

Kawa po portugalsku to prosty sposób na to, aby poranna czy popołudniowa kawa smakowała zupełnie inaczej niż do tej pory. Korzenne przyprawy podkreślają smak brązowego napoju, a całość idealnie komponuje się z ciasteczkami czy wytrawnym śniadaniem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki na kawę portugalską

  • 50g espresso w proszku
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1l mleka
  • 25g cukru brązowego

Sposób przygotowania

Canva.com
  1. Cukier utrzyj dokładnie w moździerzu aż nabierze konsystencji pyłu.
  2. Espresso w proszku dokładnie wymieszaj z cynamonem i kolendrą mieloną. Zaparz około 250ml espresso wraz z przyprawami
  3. Podgrzej mleko w rondelku. Przelej połowę do czterech szklanek, a resztę ubij na pianę i również wlej do tych samych szklanek.
  4. Espresso wlej powoli do szklanek tak, aby powstała środkowa warstwa. Całość posyp utartym cukrem i odrobiną cynamonu. Serwuj od razu.
  5. Warto przygotować kawę po portugalsku w przezroczystych szklankach lub kubkach, żeby było widać efektowne warstwy z mleka i kawy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł