Canva.com

Keks z pomarańczową nutą w lukrze. Smak dzieciństwa na świątecznym stole

Mięciutkie ciasto w środku. zarumieniona skórka, lukier i bakalie - oto pomysł na kolejne świąteczne ciasto. Tym razem przygotujemy pyszny keks z lukrową warstwą i pomarańczą.

Składniki na świąteczny keks

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 255 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka do posypania bakalii,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 400 g rozdrobnionych bakalii,
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy,
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli;

na lukier:

  • sok z 1 pomarańczy,
  • około 1 szklanka cukru pudru.

Przygotowanie keksa krok po kroku

Canva.com

Przygotujmy ciasto: masło z solą i cukrem zmiksujmy na puch. Ciągle miksując, dodajmy po jednym jajku, a następnie obie mąki (tortowa i ziemniaczana) wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. Wsypmy bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, jeszcze raz mieszamy. Następnie ciasto przełóżmy do keksówki o wymiarach 10x42 cm. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczmy około 59-62 minut. Wystudźmy. Przygotujmy lukier: sok z pomarańczy dokładnie utrzyjmy z cukrem pudrem an gęstą masę. Posmarujmy nim keks. Pozostawmy do zastygnięcia.

Dodatkowa uwaga - po około 40 minutach pieczenia warto sprawdzić suchym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł