Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Ketogeniczna pizza z kalafiorem i szparagami. Oto receptura mistrza Paolo
Do przeczytania w ok. 1 min.
Mistrz Paolo jest znanym ekspertem w kuchni ketogenicznej, stworzył przepis na pizzę, który nie tylko pozwala zachować zasadę niskiej zawartości węglowodanów, ale także oferuje doskonały smak i atrakcyjny wygląd. W jego przepisie kluczową rolę odgrywa kalafior - warzywo pełne witamin i minerałów, które zastępuje tradycyjną mąkę.
Składniki:
Na spód:
- 1 średni kalafior, obrany i pokrojony na różyczki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- Przyprawy do smaku (oregano, bazylia, sól, pieprz)
Nadzienie:
- Świeże szparagi, oczyszczone i pokrojone na kawałki
- Sos pomidorowy o niskiej zawartości węglowodanów
- Mozzarella lub inny ser o niskiej zawartości tłuszczu
Przygotowanie keto pizzy
- Kalafiora gotujemy do miękkości (al dente). Następnie odsączamy go i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Schłodzony kalafior mielimy w blenderze lub rozdrabniamy na drobne kawałki, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do mąki.
- W misce łączymy zmielony kalafior, jajko, starty parmezan oraz przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz).
- Ugniatamy składniki, aż powstanie jednolita masa.
- Wykładamy masę z kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy spód pizzy, starając się nadać mu kształt koła lub prostokąta.
- Spód pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C przez około 15-20 minut, aż stanie się lekko złoty.
- Na upieczony spód nakładamy niewielką ilość sosu pomidorowego.
- Układamy pokrojone szparagi oraz posypujemy startym serem, na przykład mozzarellą.
- Pizza wraca do piekarnika na około 10-15 minut, aż ser się roztopi i szparagi będą miękkie.
- Ketogeniczna pizza z kalafiorem i szparagami jest gotowa do podania. Możemy ją udekorować świeżymi ziołami, takimi jak bazylią czy oregano.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Paluchy pizzowe - proste i pyszne
Paluchy pizzowe to idealna przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te drożdżowe paluchy, wypełnione aromatycznym sosem pomidorowym i serem, są nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na paluchy pizzowe oraz kilkoma poradami, jak podać je w sposób atrakcyjny i smakowity.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.