Szarpana wołowina w dwóch burgerach na drewnianej desce
canva.com

Oto przysmak, którego musisz spróbować chociaż 1 raz w życiu. Smak WOW

Burgery to jedne z tych dań, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Wiele wersji tego klasycznego dania cieszy się ogromną popularnością, ale jednym z fenomenów kulinarnych, które zawładnęło podniebieniem wielu, są burgery z szarpaną wołowiną.
Reklama

Szarpana wołowina, czyli mięso, które zostało długo i wolno duszone lub pieczone, a następnie delikatnie rozdrobnione na włókna, tworzy wyjątkową teksturę. To troszkę jak miękkie, soczyste włókna, które niemal rozpływają się w ustach. Ta konsystencja stanowi doskonałe tło dla różnorodnych dodatków, które możemy umieścić wewnątrz burgera.

Dlaczego Polacy je pokochali?

Jednym z powodów, dla których burgery z szarpaną wołowiną zdobyły serca wielu, jest możliwość kreatywnego kreowania swojego własnego burgera. Każdy może wybierać ulubione dodatki, od serów po warzywa, a także decydować o stopniu pikantności, rodzaju sosu czy rodzaju pieczywa. To indywidualne podejście pozwala każdemu znaleźć kombinację smaków, która sprawi mu przyjemność.

Przepis na burgery z szarpaną wołowiną

  • 500 g mięsa wołowego (np. rostbef, polędwica)
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu (wołowego lub warzywnego)
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata (np. rukola, sałata masłowa)
  • Pomidory, pokrojone w plastry
  • Ser (np. cheddar, gouda), pokrojony w plasterki
  • Sosy (np. majonez, ketchup, musztarda)
  • Dodatki według preferencji (karmelizowana cebula, ogórek konserwowy, bekon)

Jak zrobić?

  1. Mięso wołowe osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodajemy mięso, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso zbrązowieje z każdej strony.
  4. Następnie dodajemy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy mięso na niskim ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż będzie miękkie i łatwo się rozdrabnia.
  5. Gdy mięso jest gotowe, szarpane je widelcem na włókna.
  6. Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni lub w piekarniku, aż lekko się zarumienią.
  7. Na dolnej części bułki kładziemy liście sałaty, plasterki pomidora i ser.
  8. Rozgrzewamy patelnię lub grill i smażymy kotlety wołowe na krótko, aby były lekko podgrzane i uzyskały charakterystyczny zapach smażonego mięsa.
  9. Nakładamy mięso na ser, dodajemy sosy i ewentualne dodatki, takie jak karmelizowana cebula czy ogórek konserwowy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama