Kiszone ogórki — smakują jak u mamy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?
Ważne jest, żeby po przygotowaniu kiszonek przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu. W innym przypadku ogórki spuchną oraz będą puste w środku.
Jak przygotować słoiki?
Słoiki do przetworów zawsze muszą być czyste — porządnie wyparzone. I nie mogą być zniszczone. Trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wieczko nie było wyszczerbione lub zardzewiałe.
Ogórki kiszone — potrzebne składniki
Tu nie ma żadnych kompromisów, ogórki na kiszonki muszą być po prostu dobrej jakości i koniec. Absolutnie nie można sięgać po zepsute warzywa, bo przetwory po prostu nie wyjdą.
Składniki do zalewy można przygotować samodzielnie lub kupić gotową mieszankę.
Do zalewy można dodać liście wiśni lub porzeczek, nie jest to jednak konieczne.
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soli
- 0,5 pęczku kopru
- nieduży kawałek chrzanu
- 1 litr wrzącej wody
Na taką ilość składników potrzebne będą 2 czyste słoiki.
Ogórki kiszone — przepis krok po kroku
Ogórki należy umyć, wysuszyć i umieścić w słoikach. Czosnek obrać z łupinki, przekroić na pół i dodać do każdego słoika. Również chrzan należy obrać i podzielić oraz dołożyć do słoików razem z koperkiem.
Następnie powinno się zagotować wodę i rozpuścić w niej sól. Takim wrzącym roztworem trzeba zalać całkowicie ogórki i natychmiast zamknąć słoiki. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, żeby woda nie dotykała górnej części słoika ani zakrętek.
Teraz można owinąć je ścierką lub ręcznikiem na jeden dzień. Później trzeba ostawić je do piwnicy.
Z czym łączyć takie ogórki?
Idealnie będą smakować z wędliną, smalcem, warzywami (zwłaszcza z pomidorami i cebulą) oraz... jabłkiem.
Ogórki kiszone są tak smaczne, że można położyć je na chlebie z masłem i zajadać bez żadnych innych dodatków.