Canva.com

Kluski śląskie z sosem grzybowym. Klasyka kuchni śląskiej

Miękkie i delikatne kluseczki śląskie można jeść solo albo z sosem. W naszym przepisie na dzisiejszy obiad znajdziecie pyszny i aromatyczny sos grzybowy, który zniewala kubki smakowe i jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni śląskiej.

Kluski śląskie i sos grzybowy - składniki

Canva.com

Kluski śląskie są doskonałą alternatywą dla ziemniaków do obiadu. Zdarza się jednak, że nie zawsze mamy pomysł na coś pysznego. Wówczas z pomocą przychodzą kluski śląskie zatopione w sosie grzybowym. To pyszne połączenie smaków i aromatów pochodzi ze Śląska i od wielu lat cieszy się popularnością także w restauracjach.

Do przygotowania ciasta na kluski śląskie potrzebujemy:

  • 140 dag ziemniaków
  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła

Składniki na pyszny sos grzybowy o naturalnym smaku:

  • 140 dag grzybów
  • 8 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 10 szt pomidorów suszonych
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie pysznego obiadu krok po kroku

Grzyby rozmrażamy lub gotujemy, jeśli są świeże i podsmażamy je na masełku. Po kilkudziesięciu sekundach dodajemy szklankę wody oraz pieprz i sól do smaku. Pomidorki suszone kroimy w paski i dodajemy do grzybów. Całość oprószamy bazylią. Mąkę rozmieszujemy w wodzie i dodajemy do sosu, aby się zagęścił. Gotujemy wszystko przez kilka minut.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ubijamy. Dodajemy do nich jajko i zagniatamy. Wyciągamy ze środka masy 1/4 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być delikatne i gładkie. Formujemy z niego małe kulki - 2/3 cm i odciskamy kciukiem wgłębienie na środku klusek. Do gotującej się wody wrzucamy kluseczki i gotujemy przez 5 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł