Canva.com

Korzenno-dyniowe ciasto z przepisu babci. Idealny deser na święta

Korzenno-dyniowe ciasto to pomysł na wypiek, który ujmuj aromatem i pięknym kolorem. Przyprawy korzenne idealnie podkreślają smak dyni, a taki deser sprawdzi się, na co dzień i podczas świąt. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na blachę o wymiarach 25 na 25 centymetrów.

Składniki na ciasto korzenne z dynią

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400g purée z dyni
  • 4 jajka
  • 200ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • Pół szklanki orzechów laskowych

Składniki na polewę do ciasta

Canva.com
  • 50g masła
  • 70g suszonej żurawiny
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania ciasta z przepisu babci

  1. Obraną ze skórki dynię pokrój w mniejsze kawałki, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Następnie odsącz dynię i zmiksuj na gładko za pomocą blendera.
  2. Przesiej do miski wszystkie sypkie składniki ciasta. W osobnej misce zmiksuj dynię z jajkami i olejem. Stopniowo dodawaj do dyni sypkie składniki, cały czas miksując masę.
  3. Dodaj do masy rodzynki i rozdrobnione orzechy laskowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozlej ciasto i piecz je w temperaturze 180 stopni przez 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest dopieczone, a jeśli nie, to piecz jeszcze kilka minut dłużej.
  5. Roztop pokruszoną czekoladę razem z masłem. Wymieszaj dokładnie i polej nią ciasto, a na górze posyp żurawiną.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł