Krewetki z czosnkiem — niezapomniany smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Krewetki z czosnkiem i chilli na maśle
Krewetki to takie danie, które albo się kocha, albo nienawidzi. Nie można przejść obok nich obojętnie. Przygotowane w odpowiedni sposób smakują obłędnie.
Konieczność obrania krewetek, może nieco odstraszać i wydawać się czasochłonna. Spokojnie można jednak kupić już oczyszczone. Pozwoli to oszczędzić czas.
Do tego przepisu dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone krewetki.
Składniki potrzebne do przygotowania krewetek z czosnkiem
Chilli może być zarówno świeże, jak i suszone. Natkę pietruszki można zastąpić kolendrą. W przypadku braku wina sprawdzi się sok z cytryny. Zamiast masła klarowanego można użyć oleju kokosowego.
- 250 g krewetek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki białego wina
- 0,5 papryczki chilli
- 2,5 łyżki masła klarowanego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
Jak dokładnie, krok po kroku przyrządzić krewetki z czosnkiem
Surowe krewetki należy najpierw oczyścić — powinno zdjąć się z nich pancerze. Następnie należy je naciąć i wyciągnąć z nich ciemną nitkę (jelito).
W przypadku krewetek mrożonych — trzeba je rozmrozić w misce z letnią wodą, a następnie osuszyć.
Czosnek powinno się posiekać, to samo należy zrobić z chilli. Następny krok to rozgrzanie patelni oraz wylanie na nią masła klarowanego i oliwy. Po chwili trzeba dodać czosnek, kiedy zacznie charakterystycznie pachnieć, na patelnię powinno wrzucić się również chilli. Zaraz potem — krewetki.
Następny krok to podlanie lekko przesmażonych krewetek białym winem.
Kiedy krewetki się zaróżowią, można do nich dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wyłączyć gaz.
Można zajadać! Koniecznie trzeba jednak pamiętać, że ogonki nie są jadalne.
Z czym podawać krewetki z czosnkiem?
Idealne będą z bagietką. Można też zrobić z nich sos i podać je do ryżu lub makaronu.