Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Królewski sernik kokosowy. Prosty przepis na najlepszy deser
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjny sernik to ciasto przygotowywane na rozmaite przyjęcia, przyjacielskie lub rodzinne spotkania, a także weekendy spędzane w domu. Bez sernika nie mogą odbyć się również żadne święta - to jedno z najbardziej lubianych domowych ciast. Sernik można również przygotować w zupełnie inny sposób i z mniej popularnymi dodatkami. Taki właśnie jest sernik kokosowy, nazywany czasem również „królewskim” ponieważ kojarzy się z przepychem i bogactwem użytych składników.
Składniki na pyszny sernik kokosowy Do jego przygotowania użyjemy wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej, a także aromatu o tym smaku.
Składniki na sernik kokosowy
- Na ciasto będziemy potrzebować takich składników jak: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, łyżka smalcu, żółtko, trzy łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Na masę serową będą nam potrzebne: kilogram tłustego i zmielonego twarogu, 100 g masła, pięć jajek, jedna i jedna czwarta szklanki drobnego cukru, 250 ml śmietanki kokosowej, 100 g wiórków kokosowych, dwie łyżki mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej oraz łyżeczka aromatu kokosowego.
Jak zrobić pyszny sernik królewski?
- Zagniatamy ciasto i energicznie wyrabiamy.
- Możemy użyć w tym celu miksera lub robota kuchennego.
- Z gotowego ciasta formujemy kulkę i dzielimy na dwie części, które owijamy folią aluminiową. Spłaszczone wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Przygotowujemy formę o wymiarach 22x33 cm: smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do misy miksera wsypujemy cukier i dodajemy masło - całość ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Wówczas dodajemy twaróg (po łyżce), cały czas miksując aż wszystkie składniki się połączą. Wbijamy jajka i dalej miksujemy.
- Wlewamy śmietankę kokosową, wsypujemy wiórki kokosowe oraz mąki i dodajemy aromat kokosowy i całość ponownie miksujemy.
- Z zamrażarki wyjmujemy ciasto - jedną część ścieramy przy użyciu tarki na blachę i wylewamy nań przygotowaną masę serową, po czym ścieramy drugą część.
- Pieczemy przez godzinę w piekarniku w temperaturze 160 stopni C. Studzimy, następnie schładzamy a później dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.