Krucha szarlotka z bezą zaparzaną. Receptura Babci Władzi robi furorę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
Na ciasto:
- 305 g mąki tortowej,
- 150 g masła, 105 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki na nadzienie:
- 1 kg (1000 g) jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
Na bezę:
- 4 białka,
- 205 g cukru,
- 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego.
Szarlotka z bezą krok po kroku
Przygotowanie – na początek z podanych składników na ciasto (mąka, masło, cukier puder, żółtka, kwaśna śmietana, sól, proszek) zagniećmy kruche ciasto. Odłóżmy na pół godziny do lodówki. Następnie całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 29-31 minut. Natomiast jabłka obierzmy, drobno pokrójmy. Uprażmy z dodatkiem cukru. Dodajmy cukier waniliowy i sok z cytryny.
Następnie ciasto rozłóżmy na blasze, ponakłuwajmy. Podpieczmy je około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przygotujmy bezę. Zagotujmy 100 ml wody z cukrem. Białka ubijmy na pianę. Nie przerywając ubijania, wlewajmy stopniowo wrzący syrop. Wsypmy cukier waniliowy i ubijajmy do momentu, aż masa ostygnie i będzie gładka i lśniąca. Jabłka wyłóżmy na podpieczone ciasto. Na wierzchu rozsmarujmy bezę. Całość pieczmy 20-22 minut w 180 stopniach Celsjusza, do chwili, kiedy wierzch się zarumieni.