Ekspresowa szarlotka bez pieczenia podana w szklaneczkach na niebieskiej serwetce
Canva.com

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia w słoiku lub szklance! 15 minut i ekstra deser gotowy

Ekspresowa szarlotka w słoiku? Tak, ten przepyszny deser przygotujesz dosłownie w 15 minut. Możesz podać ją w dowolnym naczyniu — szklance, pucharku, słoiczku lub nawet filiżance. To jest najłatwiejsza szarlotka świata! Jeżeli masz pod ręką jabłka i paczkę herbatników, możesz brać się do dzieła!
Reklama

Składniki na ekspresową szarlotkę bez pieczenia

  • 1 kg kwaskowatych jabłek 

  • 250 g domowej tartej bułki lub pokruszonych herbatników maślanych

  • 150 g masła 

  • 100 g cukru pudru 

  • 250 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 1 mały słoik dżemu malinowego

  • świeże maliny i listki mięty do dekoracji

Szarlotka bez pieczenia podana w pucharku w formie musu oraz w szklankach - z kawałkami jabłek
Canva.com

Jak zrobić szarlotkę w słoiku bez pieczenia w 15 minut?

  1. Umyte jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, jednocześnie usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w drobną kostkę. 

  2. Jabłka wrzucamy do małego rondla, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości — ok. 10 minut. 

  3. Ugotowane jabłka blendujemy na mus lub zostawiamy wyczuwalne kawałki owoców.

  4. Na patelni roztapiamy masło z cukrem pudrem i na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy bułkę tartą lub pokruszone herbatniki. W przypadku herbatników możemy zrezygnować z dodatku cukru do topionego masła.  

  5. W ozdobnych słoiczkach, szklankach lub pucharkach układamy naprzemiennie warstwy szarlotki — bułkę lub herbatniki, następnie mus jabłkowy i cienką warstwę dżemu malinowego. W ten sposób napełniamy naczynia.

  6. Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną kremówką, kruszonymi herbatnikami oraz świeżymi malinami z dodatkiem listków mięty. Możemy także oprószyć go tartą gorzką czekoladą.

Szarlotka na ciepło i na zimno

Ekspresową szarlotkę bez pieczenia możemy podawać na ciepło — wówczas jej przygotowanie zajmuje 15 minut. Jeżeli wolimy ten przepyszny deser w wersji na zimno, wówczas na godzinę słoiczki z szarlotką wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama