Tofurnik
Canva.com

Wegański tofurnik, czyli pyszny sernik inaczej. Najlepszy przepis w Internecie!

Wszyscy lubią sernik. To przepyszne ciasto, które pięknie prezentuje się na stole, można je zrobić szybko i z prostych składników. Chociaż deser możemy też zamówić w cukierni lub kupić w markecie, to przecież nic nie zastąpi domowego wypieku. Zobacz, jak zrobić ekspresowo wegański tofurnik.
Reklama

Słodkości dla wegan

Od niedawna smakiem sernika mogą cieszyć się także osoby będące na diecie wegańskiej, a to za sprawą łatwego przepisu na tofurnik - czyli sernik z tofu. Ser zastępujemy tutaj kostką naturalnego tofu. Ten niepozorny sojowy serek skrywa wiele zalet: można go używać do przyrządzenia wielu pysznych i bezmięsnych potraw, jest zdrowy i zawiera dużo dobrych składników odżywczych.

Tofu możemy używać bez obaw, ponieważ nie zakwasza organizmu, nie zawiera szkodliwych konserwantów oraz nie podnosi poziomu cholesterolu. Dzięki obecności wapnia tofu może wzmocnić kości, zęby oraz skutecznie chronić przed złamaniami czy osteoporozą. Zawarte w nim żelazo zapobiegnie anemii. Ponadto tofu cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, bez obaw mogą je jeść osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Tofu stosują również osoby uczulone na laktozę i tradycyjne produkty mleczne, które zastępują w swojej diecie właśnie tym produktem.

Reklama

Przepis na tofurnik jest jednym z wielu, które można wykorzystać w kuchni.

Składniki na tofurnik

Tofurnik
Canva.com

Do przygotowania ośmiu porcji sernika będą nam potrzebne:

  • dwie kostki tofu,
  • szklanka mleka sojowego,
  • ćwierć szklanki oleju,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • torebka (16 g) cukru wanilinowego,
  • cztery łyżki soku z cytryny, dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki rodzynek oraz cukier puder.

Przepis na pyszny sernik wegański

Reklama

Przygotowanie sernika zaczynamy od zmiksowania kostek tofu razem z mlekiem sojowym i olejem. Po chwili, cały czas miksując, dodajemy oba cukry oraz sok z cytryny. Gdy już uzyskamy gładką masę, wsypujemy mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy rodzynki i mieszamy ponownie. Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 150 stopni C. Po upieczeniu studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama