Lekkie i smakowite ciasto Rafaello według siostry Anastazji
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na biszkopt
- 8 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki ajerkoniaku (oryginalnie 1 szklanka)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałów
- 300 g miękkiego masła
Składniki na chrupiącą posypkę
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodawając partiami cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj olej, zimną wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 180°C. Biszkopt wystudź i przekrój na dwa blaty.
- Krem: Rozmieszaj budynie z mlekiem. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i dodaj do niego rozmieszane budynie, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zmiksuj masło, dodając porcjami zimny budyń i stopniowo ajerkoniak. Podziel masę na dwie równe części i w jednej dodaj wiórki kokosowe, a w drugiej płatki migdałowe.
- Warstwy: Na jeden biszkoptowy blat nałóż masę kokosową i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozsmaruj masę migdałową.
- Posypka: Na patelni rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe i cukier. Smaż, mieszając, aż wiórki się przyrumienią. Wystudź i posyp ciasto.
Gotowe! Lekkie i smakowite ciasto Rafaello wg siostry Anastazji jest gotowe do podania i zbierania słów zachwytu od rozanielonych gości. Smacznego!
Siostra Anastazja
Siostra Anastazja to znana i ceniona kucharka, której przepisy cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród smakoszy i koneserów polskiej tradycji kulinarnej. Jej specjalnością są wypieki i ciasta, a szczególnie ceniona jest jej propozycja ciasta Rafaello. Siostra Anastazja dba o każdy detal swoich przepisów, dzięki czemu jej wypieki są nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentują się na stole. Wszystkie składniki, których używa, są starannie dobrane i świeże, co przekłada się na wyjątkowy smak i aromat gotowych potraw. Jej przepisy są proste i łatwe do wykonania, dlatego każdy może poczuć się jak prawdziwy szef kuchni w swojej kuchni.
Warto spróbować ciasta Rafaello wg Siostry Anastazji i poczuć się jak w niebie.