rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia – przepis na szybki deser. Rafaello na herbatnikach

Rafaello bez pieczenia to doskonała propozycja na szybki deser i przede wszystkim znakomitą ucztę dla podniebienia. Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, szczególnie ze względu na brak potrzeby używania piekarnika oraz łatwość przygotowania. Smaczne kokosowe ciasto zachwyci Twoich gości i sprawdzi się bardzo dobrze w każdej sytuacji. Zobacz jak zrobić kremowe ciasto na wzór rafaello i zaskocz swoich najbliższych!
Reklama

Przepis na rafaello bez pieczenia – szybki deser

Ciasta bez pieczenia oraz szybkie desery takie jak, chociażby te z pysznym serkiem mascarpone cieszą się stale rosnącą popularnością. To oczywiście za sprawą nieskomplikowanych przepisów oraz krótkiego czasu przygotowania. Rafaello bez pieczenia także przygotowujesz w mgnieniu oka. Podstawą przepisu są herbatniki lub krakersy, natomiast masa, która wypełni warstwy deseru to domowy budyń. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotową masę z torebki, lecz dla uzyskania najlepszych rezultatów smakowych zachęcamy do przygotowania budyniu samodzielnie.
ciasto rafaello na białym talerzu
canva.com

Rafaello bez pieczenia – składniki

  • 3 opakowania herbatników lub słonych krakersów
  • 200 g masła
  • 300 g wiórków kokosowych
  • domowy budyń (przepis poniżej) lub dwa opakowania gotowego budyniu
  • Przygotowanie ciasta bez pieczenia

    1. Pierwszym krokiem jest masa budyniowa, która składa się z budyniu oraz masła. Oba te składniki należy wymieszać ze sobą przy użyciu miksera do momentu uzyskania napuszonej kremowej masy
    2. Następnie na szklaną formę lub blaszkę wyłóż papier do pieczenia i wysmaruj go masłem. Na dnie naczynia rozłóż pierwszą warstwę herbatników lub krakersów i przykryj ją cienką warstwą kremu. Zabieg powtarzaj na przemian. Ostatnia warstwa powinna być warstwą kremu
    3. Ostatnim krokiem jest posypanie górnej warstwy rafaello na zimno wiórkami kokosowymi i wstawienie go do lodówki na ok. 15-20 minut
    Smacznego!
    domowe kuleczki rafaello bez pieczenia
    canva.com

    Przepis na domowy budyń

    Domowy budyń do ciasta sprawi, że efekt końcowy bardzo mocno zyska na walorach smakowych.
    Reklama
    Niestety jego przygotowanie wymaga nieco więcej czasu niż gotowy produkt z torebki.
    Reklama
    Składniki:
  • litr mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • dwa żółtka
  • Przygotowanie:
    1. Do miski odmierz półtorej szklanki mleka i dodaj dwa rodzaje mąki, szklankę cukru, cukier waniliowy oraz żółtka. Opcjonalnie także dodać odrobinę likieru lub smakowego syropu
    2. Pozostałe mleko należy zagotować i w momencie, gdy zacznie kipieć, wlać do garnka wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka, mąki, cukru i żółtek jednocześnie energicznie mieszając całą zawartość
    3. Po połączeniu substancji z mlekiem i uzyskaniu kremowej masy zmniejsz ogień i pozostaw do zagotowania mieszając zawartość co jakiś czas. Po zagotowaniu budyń jest gotowy
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama